Dodaj do ulubionych

prośba o interpretację wyników

09.09.19, 18:53
Witam,

Bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników mamy (wiek 63 lata).
Wyniki badań z połowy sierpnia br. to: TSH=2,53 (norma od 0,27 do 4,2), FT3=4,5 (norma 3,1-6,8), czyli ok.25%, FT4=14,4 (norma od 12 do 22), czyli ok.35%.

TSH po miesiącu wynosi 1,78 (norma 0,27-4,2), zaś FT 4 i FT 3 nie byly powtarzane (za to sód i potas w normie). Mama wcześniej nie leczyła się z powodu tarczycy.

Zgodnie z opinią endokrynologa, nie jest konieczne podawanie leków (letroxu czy euthyroxu), jednak FT4 i FT3 są moim zdaniem zbyt niskie.

Bardzo proszę o opinie w tym zakresie.
Pozdrawiam






Endokrynolog
Edytor zaawansowany
  • djpa 12.09.19, 17:08
    Ulka, nie znam się na osobach w tym wieku, ale w starszym wieku takie wyniki są zdaje się nie są złe. Jeśli Twoja mama dobrze się czuje, to nie ma co się martwić.
  • laura.phys 13.09.19, 09:16
    Hormony trochę niskie, ale po pojedynczym badaniu trudno czasem ocenić.
    A jak wyglada usg tarczycy?
    Poziom ferrytyny b12, d25oh.
    Czy mama choruje jeszcze na cis, czy wątek insuliny był sprawdzany?

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka