Dodaj do ulubionych

Czy oby to na pewno AZT?

07.11.19, 13:58
Hej,

Mężczyzna, lat 35 z następującymi objawami:
- ciągle jestem zmęczony i po 8 godzinach snu czuję się niewsypany/zmęczony
- temperatura ciała zawsze poniżej 36.5 (rano, wieczór) z wyjątkiem gorączki - z rana ciężko jest mi się "rozkręcić", czy to pod prysznicem czuję, że jest mi zimno, czy to jazda na rowerze z rana do najprzyjemniejszych nie należy (przynajmniej przez pierwsze 3-4 km)
- obniżone libido
- pomimo dokładnego liczenia kalorii i lekkiego deficytu, nie mogę nic zrzucić z balastu
- przytycie w pół roku ok. 10 kg bez uzasadnionej przyczyny

Wyniki:
- TSH 3,24 [0,27 - 4,2]
- fT3 5,22 [3,1 - 6,8]
- fT4 15,2 [12 - 22]
- ATG 196,3 [ < 115]
- ATPO 82,65 [ < 34]
- Ferrytyna: 472 [30 - 400]
- Żelazo - surowica 157,5 [59 - 158]
- Transferyna 242 [200 - 360]
- ALT 65 [ <41]
- AST w normie 33 [ <38]
- Witamina 25-OH D3: 25,6 ng/ml gdzie oznaczone jako stężenie niskie
- Potas - surowica w normie 4,23 [3,5 - 5,1]
- Sód - surowica w normie 141 [136 - 146]

Co do TSH, to patrząc nawet kilka lat wstecz, gdzie ważyłem blisko 20 kg mniej, też miałem zawsze powyżej 2: 2.069, 3.29, 4.42 (podwyższone, ale po kilku dniach powtórzone badanie dało 3.9).

Na USG wyszła podwyższona echogeniczność, jak przy Autoimmulogicznym Zapaleniu Tarczycy (AZT) czyli Hashimoto.

Na razie lekarka szuka powodu ALT i nie wysyła mnie do Endokrynologa. Czy słusznie? Myślicie, że to rzeczywiście jest AZT?
A co z Ferrytyną - czy ma to jakiś związek?



Obserwuj wątek
    • laura.phys Re: Czy oby to na pewno AZT? 07.11.19, 16:39
      Oprócz chorej tarczycy możesz mieć insulinoopornosc. Insulinoopornosc nie pozwala na zbicie wagi mino diety niskokalorycznej i ćwiczeń. Trzeba diety niskowęglowodanowej, która nie napędza wydzielania insuliny- paleo, low high fat itp.ilość kalorii jest drugorzędną. Aby to sprawdzic trzeba wykonać test obciążenia glukoza i jednoczesne badanie insuliny.

      Alt może mieć związek z nieco wysokim żelazem, a jakie tropy podaje lekarz? W niedoczynnosci wszystko się wolniej metabolizuje, moze dlatego wątroba nie wydała z żelazem, nie wiem....

      Witamina d do uzupełnienia , a jak poziom b12?

      Jesli w usg tarczycy wychodzi azt to raczej azt, ale towarzysza temu niedobory witamin d b12, insulinoopornosc, problem z tezyczka- niedobory magnezu lub i wapnia i wiele innych problemów.

      Przeszłabym się do endokrynologa.
      • szybydybymajtkiwgrzyby Re: Czy oby to na pewno AZT? 07.11.19, 18:04
        Hmm... B12 nigdy nie miałem sprawdzane. Zrobię to przy okazji.

        Test obciążenia glukozą i badanie insuliny, to jak tylko będę mógł za to zapłacić z własnej kieszeni za test, to też się da zrobić.
        Glukozę zawsze miałem dobrą tak btw.

        A co do tropów lekarza, to niestety nie ma pomysłów.
        Następnym razem mam zrobić tylko dodatkowo elektroforezę białek.

        A a propos ALT to miałem trochę więcej badań pod to robione: ALP, pod kątem wirusowego zapalenia wątroby, koagulogię, bilirubinę itd. Ale nic nie wyszło.
        Jeszcze będę robił test na homochrematozę (ferrytyna), ale dopiero w przyszłym tygodniu.

        Do endokrynologa też napomniała lekarka, że mnie będzie wysyłać, jak nic nie wyjdzie po kolejnych badaniach. Dzięki

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka