Dodaj do ulubionych

Dziwne wyniki - prośbą o interpretację

14.11.19, 23:59
Witam. Mam dość nietypowe wyniki i proszę Was o pomoc w ich zinterpretowaniu. Jestem dopiero na początku diagnostyki. Dostałam skierowanie w trybie pilnym do endokrynologa, ale rejestratorka powiedziała, że nie wie czy na pilny się zakwalifikuje, decyduje lekarz po obejrzeniu wyników. I dodała że leczeniem niedoczynności czy chorób autoimmunologicznych tarczycy powinien zająć się lekarz rodzinny. Też się z tym spotkaliście?

Aktualne wyniki:
TSH 0,632 (norma 0,270-4,200)
Ft3 2,80 33,33% (2,00-4,40)
Ft4 0,89 -5,19% (0,93-1,70)
A-tpo <9 (0-34)
A-tg <10 (0-115)
Trab 1,98 (0-1,22)
Witamina D3 25oh 26,10

Wyniki sprzed pół roku:
TSH 1,550 (0,270-4,200)
Ft4 0,83 -12,99% (0,93-1,70)

Wyniki sprzed roku:
TSH 1,650 (0,270-4,200)
Ft3 3,02 42,50% (2-4,40)
Ft4 1,00 9,09% (0,93-1,70)
A-tpo <9 (0-34)
A-TG 10,80 (0-115)
Trab 2,54 (0-1,22)

W najaktualniejszych wynikach przy niskim ft4 TSH spadło względem poprzedniego pomiaru, a przecież powinno urosnąć, zgodnie z zasadą ujemnego sprzężenia zwrotnego. No i Traby wskazują na Gravesa-Basedowa, a ta chorobą wywołuje nadczynność, tylko raczej nie u mnie. Mam generalnie objawy niedoczynności, ale chociaż jest mi wiecznie zimno w sezonie jesienno-zimowym, to latem jest mi stałe gorąco i się pocę nawet jak nic nie robię. Do tego duże oczy też mogłyby sugerować G-B.
Mam 35 lat, w mojej rodzinie jest Hashimoto i niedoczynność. Mam skierowanie na USG, ale termin dopiero na luty i chyba zrobię prywatnie.

Dzięki za dotarcie do końca i proszę o podpowiedzi.
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka