Dodaj do ulubionych

Wyniki badań (4-latek)

17.12.19, 12:46
Witam,

Oto wyniki badań mojego syna (3 lata 8 mies., autysta):

TSH - 1,1346 µIU/ml (0,640 - 5,760)
FT3 - 3,17 pg/ml (2,77 - 4,71)
FT4 - 1,11 ng/dl (0,86 - 1,62)
anty-TPO - 0,00 IU/ml (0,00 - 5,61)
anty-TG - 6,81 IU/ml (0,00 - 4,11) HIGH

Inne wyniki:

Morfologia:
Erytrocyty - 5,2 mln/µl (3,90 - 5,00) HIGH
Eozynofile - 7,8 % (1,0 - 5,0) HIGH
Hemoglobina - 13,5 g/dl (11,0 - 13,8)
Hematokryt - 40 % (32 - 40)

Dodatkowo:

Witamina B12 - 969,00 pg/ml (189,00 - 883,00) HIGH (a nie suplementujemy)
Homocysteina - 4,06 µmol/l (5,46 - 16,20) LOW
IgE całkowite - 951,70 IU/ml (0,00 - 60,00) HIGH (w sierpieniu 2018 było 42,8)
Kreatynina - 0,41 mg/dl (0,72 - 1,25) LOW
GGTP - 10 U/l (12 - 64) LOW

Kwas foliowy - 13,50 ng/ml (3,10 - 20,50)
Żelazo - 142,0 µg/dl (50 - 120)
Ferrytyna - 38,76 ng/ml (3,30 - 127,00)
Witamina D metabolit 25(OH) - 57,00 ng/ml

Reszta badań OK: mocz, wapń, fosfor, magnez, białko, ASO, OB, sód, potas, ALT, AST, fosfataza zasadowa, bilirubina, mocznik, kwas moczowy, glukoza (71), lipidogram, CRP.

Obserwuj wątek
    • marion80 Re: Wyniki badań (4-latek) 17.12.19, 12:56
      Dorzucam jeszcze ostatni wynik, który przyszedłz opóźnieniem:

      Transferyna - 266 mg/dl (200 - 360)

      Co do żelaza jeszcze.
      Wynik to 142,0 µg/dl i podana norma 65,0 - 175,0. Ale z boku dopiska: dziecko 50 - 120 µg/dl. Tak więc wg normy pierwszej wynik jest w normie, a wg grugiej ponad normę...
    • djpa Re: Wyniki badań (4-latek) 26.12.19, 16:26
      Witaminą B12 nie przejmuj się. Mój syn też miał coś koło tego, ale u niego w lab norm dla dzieci była inna, wyższa niż dla dorosłych. Wam napisali dla dorosłych.

      Erytrocyty - ma też wysoką hemoglobinę i hematokryt. Nie ma przerośniętych migdałków? Czy oddycha swobodnie przez nos?

      Homocysteina - normy pewnie też dla dorosłych, nie znam się za bardzo ale im niższa homocysteina, tym lepiej, więc też pewnie jest OK.

      IgE i eozynofile - trzeba odrobaczyć.

      anty-TG powtórzyć, ewentualnie usg tarczycy.

      Żelazem bym się nie przejmowała, pewnie zjadł jakieś porządne mięso dzień przed badaniem. Ferrytyna i transferyna nie są za wysokie, a ferrytyna nawet niska, więc też raczej OK.
      • marion80 Re: Wyniki badań (4-latek) 16.01.20, 15:02
        Niestety, ale normy wpisane są dla dziecka. Pytałam w laboratorium i system doboru norm bazuje na peselu, a w nim przecież zakodowane są wiek i płeć.

        Robiłam w tym samym czasie takie same badania starszemu o 6 lat synowi oraz sobie i mężowi - wszyscy mamy inne normy przy wielu badaniach. Nawet ja i mąż inne, mimo że dorośli, to płeć inna.

        Generalnie pediatra nie widzi problemów ... uncertain
        • djpa Re: Wyniki badań (4-latek) 22.01.20, 13:32
          Pomarudź lekarzowi, niech da skierowanie do alergologa lub na badania na robaki lub na odrobaczanie. Poczytaj o objawach, może coś się zgadza i będziesz miała dodatkowe argumenty.
          Może zmienić pediatrę?

          Moja córka przez kilka lat coraz gorzej się czuła, miała bóle głowy, brzucha które przeszkadzały jej w koncentracji uwagi, w nauce. W szkole coraz gorzej. Wyniki krwi miała też niezbyt, białe krwinki poniżej normy, za wysokie eozynofile, częste infekcje, TSH rosło aż zrobiło się ponad 7.3 i dostała Euthyrox. Wiesz co pomogło na to wszystko, w dodatku z tygodnia na tydzień? Odrobaczenie. Nie uwierzyłabym, gdybym sama na własne oczy tego nie zobaczyła. Nawet Euthyroxu nie musi brać.

          Aha, rok wcześniej pediatra nie widział potrzeby jej odrobaczenia sad
          • marion80 Re: Wyniki badań (4-latek) 23.01.20, 08:09
            Byłam już u alergologa - mam skierowanie na mieszany panel pediatryczny (30 alergenów).

            Pasożyty są brane pod uwagę. Pediatra jednak niechętnie daje receptę na leki bez pozytywnego wyniku oznaczającego zarobaczenie. Od 3 tygodni próbuję zebrać próbki, ale jest problem, bo syn chodzi do przedszkola i czasami kupę robi właśnie tam, a w domu już nie. Zdarza się też, że nie zrobi wcale danego dnia. A muszę mieć 3 próbki z dwu- lub trzydniowych odstępów (takie wymagania są w Laboratorium Felix w Warszawie - w sieci Diagnostyka nigdy nic nie wychodzi...).

            O zmianie pediatry myślałam, ale ci polecani i naprawdę dobrzy już nie przyjmują deklaracji - mają już max pacjentów.

            Czekam aktualnie na badania alergologiczne...

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka