• drzewko
  • od najstarszego
  • od najnowszego
  • drzewko odwrotne
  • 11.01.10, 22:47
    Czy to forum jest już otwarte? smile
    Mam ostatnio trochę problemów z włosami i chciałabym zadać parę pytań.
    Nie wiedziałam jednak, że trzeba zrobić tak dużo badań! Czy te badania
    muszą być wszystkie od razu, czy można je zrobić partiami?
    Pozdrawiam i cieszę się, że tu trafiłam, może coś mi doradzicie!
    (Chyba jestem pierwsza na forum!?)
    • 12.01.10, 13:38
      Hej, bardzo nam miło. Myślę,że mogłabyś przybliżyc swój problem i wtedy doradzę
      ci, które badania wykonac w pierwszej kolejności. Napisz w jakiej ilości
      wypadają włosy, czy masz kłopoty z cerą, wagą, miesiączkami, samopoczuciem, czy
      nie zaczęłaś brac lub nie przestałaś przyjmowac jakichś leków.Wszystko co wyda
      ci się ważne, chętnie podpowiem.
      • 13.01.10, 21:18
        Kłopoty z moimi włosami zaczęły się wiosną 2009, jakoś tak nagle
        zauważyłam, że na podłodze w mieszkaniu jest pełno moich włosów.
        Poszłam do rodzinnej, dostałam skierowanie na morfologię, ale
        wszystko wyszło bardzo ładnie. Innych badań nie robiłam. Lekarz
        stwierdził osłabienie wiosenne i kazał łykać witaminy. No i łykam.
        Potem, to chyba trochę przeszło a na jesieni znowu się zaczęło. Jak
        pierwszy raz policzyłam włosy, które wypadły przy myciu, to bylo ich
        80 a teraz wypada przy myciu ok 120. Nie mam kłopotów z cerą ani z
        wagą ( no mogłabym 2,3 kg schudnąć, ale lubię słodycze wink)
        Miesiączki kiedyś były idealne, a teraz cykl mi sie wydłużył do
        ponad 30 dni (gin twierdzi, że to obniżenie hormonów związanych z
        wiekiem, ale ja nie jestem jeszcze w wieku menopauzalnym, wiec muszę
        te hormony przebadać). Teraz widzę, że samo łykanie witamin to za
        mało. Proszę o radę od jakich badań zacząć!
        • mariagie napisała:

          >Proszę o radę od jakich badań zacząć!

          Skoro morfologia byla robiona to zrobić badania które są opisane przy wejściu na
          forum.
          Morfologię bym powtórzył
          • Poczekałam na 3 dzień cyklu i zrobiłam pierwsze wyniki. Moglibyście
            na nie spojrzeć?

            LH 7,66 mlU/ml norma 3-12
            FSH 9,41 mlU/ml norma 2-13
            Eestradiol 33,2 pg/ml norma 12,5 – 166
            Androstendion 1,884 ng/ml norma 0,57 - 2,63
            17-OH progesteron 0,4 ng/ml norma 0,2 - 1,3
            Dhae-s 150,1 norma 98,8 - 340
            Testosteron wolny 0,98 ng/l norma 0,8 - 3
            SHBG 69,3 nmol/l norma 15 – 120

            Wszysto jest w normie. Poprzednie wyniki, te, które pokazywałam gin
            były podobne, tylko estradiol był troszeczkę niższy (29). Czy robić
            te w 21 dniu, jak te w 3 dniu sa w normach? Co sądzicie o tych
            wynikach?
        • 14.01.10, 12:32
          Zacznij od hormonalnych nietarczycowych skoro wydłużył się cykl, spadek
          estrogenu może by przyczyną,jeżeli jest nierównowaga między estrogenem a
          androgenami, estrogen zrób 2 razy, na początku cyklu i po owulacji, raczej w
          tych końcowych dniach skoro cykl ma 30 dni.
          • 14.01.10, 12:33
            W końcowych - mam na myśli 21 dzień cyklu.
          • mariagie! przeklejam Twój post niżej, bo chyba 32kropka przeoczyła
            go - a to ona jest specjalistka od hormonów płciowych !!!

            mariagie napisała:

            "Poczekałam na 3 dzień cyklu i zrobiłam pierwsze wyniki. Moglibyście
            na nie spojrzeć?

            LH 7,66 mlU/ml norma 3-12
            FSH 9,41 mlU/ml norma 2-13
            Eestradiol 33,2 pg/ml norma 12,5 – 166
            Androstendion 1,884 ng/ml norma 0,57 - 2,63
            17-OH progesteron 0,4 ng/ml norma 0,2 - 1,3
            Dhae-s 150,1 norma 98,8 - 340
            Testosteron wolny 0,98 ng/l norma 0,8 - 3
            SHBG 69,3 nmol/l norma 15 – 120

            Wszysto jest w normie. Poprzednie wyniki, te, które pokazywałam gin
            były podobne, tylko estradiol był troszeczkę niższy (29). Czy robić
            te w 21 dniu, jak te w 3 dniu sa w normach? Co sądzicie o tych
            wynikach?"
            • 26.01.10, 16:14
              Faktycznie bardzo ładne, w takim układzie zrobiłabym jedynie estrogen i
              progesteon w II połowie cyklu tak na wszelki wypadek.

Wysyłaj powiadomienia o nowych wpisach na forum na e-mail:

Aby uprościć zarządzanie powiadomieniami zaloguj się lub zarejestruj się.

lub anuluj

Zaloguj się

Nie pamiętasz hasła lub loginu ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Zadaj pytanie na Forum

Za darmo

Na każdy temat

Tysiącom użytkowników

Zapytaj

Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.