Dodaj do ulubionych

PRZEPISY - DESERY

12.01.10, 11:49
W tytule piszcie nazwę deseru i dla której fazy się nadaje (I, II,
III)

--
"Weź idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i wciśnij BURAK" wink))

Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
Edytor zaawansowany
  • 12.01.10, 12:04
    Skład:
    250 g sera chudego
    100 ml mleka
    3 jajka
    4-5 aspartamów lub płynnego słodzika (do smaku)
    1 łyżeczka kakao Decomoreno (albo kawy)
    2 op żelatyny w proszku

    Na patelnię wrzucamy 250 g serka chudego, rozgniatamy i mieszamy z 3
    jajkami, podgrzewałac aż utworzy się jednolita masa, a jajko będzie
    ścięte. Przestudzic i do tego masy dodac 100 ml mleka chudego ze
    słodzikami i żelatyną w proszku (na 0,5 l płynu).
    Dzielimy na 2 porcje - jedna zostaje bez zmian (można dodac kroplę
    aromatu waniliowego) a drugą podgrzewamy lekko na patalni i dodajemy
    kakao aż się trochę zetnie.

    Masy położyc na siebie i wstawic do zastygniecia do lodówki. Można
    ewentualnie na górę zrobic jeszcze galaretkę.
    --
    "Weź idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i wciśnij BURAK" wink))

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 12.01.10, 12:09
    Skład:
    -szklanka mleka 0,5%
    -2 jajka
    -żelatyna na 0.5 l płynu
    -kakao
    -serek wiejski light
    -aspartam

    Jajka roztrzepac, dodac do mleka, zagotowac. Do tego dodac
    rozpuszczoną żelatynę (opakowanie na 0,5l rozpuszczamy w jak
    najmniejszej ilości wody). Jak masa przesygnie, dodac słodzik, chyba
    że mamy taki do potraw na ciepło, to można teraz.
    Dzielimy masę na 2 części - biała do foremki i do lodówki, do
    drugiej częsci kakao i łyżeczkę serka wiejskiego light. Masę ciemną
    wylewamy na masę białą i znowu do lodówki.
    Można dla smaku do mas dodac kroplę aromatu jaki lubimy (podczas
    mieszania składników)


    --
    "Weź idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i wciśnij BURAK" wink))

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 12.01.10, 12:14
    Składniki:

    - 4 serki homo jak najchudsze(ok. 500-600 gr.)
    - 4 jajka
    - słodzik
    - 3-4 łyżeczki żelatyny
    - kilka kropli aromatu waniliowego

    Żółtka ucieramy ze słodzikiem (ok. 3 łyżek), białka ubijamy na
    sztywna pianę, żelatyne rozpuszczamy w pół szklanki gorącej wody i
    studzimy.
    Miksujemy serki, żółtka i żelatynę. Opcjonalnie dodajemy aromat, na
    końcu delikatnie mieszamy z pianą i do lodówki.


    --
    "Weź idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i wciśnij BURAK" wink))

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 12.07.10, 13:49
    250 g chudego sera zmielonego(ja użyłam z braku laku soft cheese
    tescowego)
    4 jajka
    4 łyżki(raczej płaskie) słodzika do pieczenia
    pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia
    płaska łyżeczka mączki ziemniaczanej(ja z braku tejże dałam płaską
    łyżeczkę budyniu niesłodzonego)
    1 mała cytryna(lub po prostu aromat cytrynowy,ale z prawdziwą
    cytryną smaczniejszy)
    szczypta soli

    Białaka ubic oddzielnie ze szczypta soli na sztywno.Ubic żółtka ze
    słodzikiem ,dodac ser,dalej chwilke ubijac,dodac proszek do
    pieczenia ,startą skórkę z cytryny i sok z jej mniej więcej
    połowy.Wymieszac.Dodac białka ubite i delikatnie wymieszac(tak jak
    biszkopt).Wyłożyc niewielką tortownicę lub małą keksówkę papierem do
    pieczenia,wlac masę,wstawic do piekarnika nagrzanego do
    200stopni.piec tak około 10min(aż się wierzch zrumieni)i zmniejszyc
    temperature do 180 stopni.Piec dalej jakies 20-30 minut(zależy od
    piekarnika).Po upieczeniu zostawic sernik w uchylonym piekarniku na
    jakieś 10 min.Ma to zapobiec opadnięciu(mi i tak opadł smile)
    Wcinac odrazu po ostygnięciu,ale najlepiej smakuje schłodzony w
    lodówce.


    --
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=22274c384565debc8.png
    155cm wzrostu;Na Dukanie od 6 lipca 2010
  • 13.01.10, 10:07
    Składniki:
    -1 żółtko
    -3 łyżeczki słodzika w proszku (indywidualna sprawa)
    -1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    -aromat waniliowy

    Robimy kogiel-mogiel z żóltka i słodzika. Dodajemy mleko i odrobinę
    aromatu waniliowego(wlewamy mleko do kogla). Zagotowujemy. Kiedy
    zacznie się gotować dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w
    odrobinie mleka. Chwile gotujemy. Przelewamy do miseczek i czekamy
    do ostygnięcia.

    --
    "Weź idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i wciśnij BURAK" wink))

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 17.05.10, 20:33
    ancia2007 napisała:

    > Składniki:
    > -1 żółtko
    > -3 łyżeczki słodzika w proszku (indywidualna sprawa)
    > -1 łyżeczka mąki kukurydzianej
    > -aromat waniliowy
    >
    > Robimy kogiel-mogiel z żóltka i słodzika. Dodajemy mleko i odrobinę
    > aromatu waniliowego(wlewamy mleko do kogla). Zagotowujemy. Kiedy
    > zacznie się gotować dodajemy mąkę kukurydzianą rozrobioną w
    > odrobinie mleka. Chwile gotujemy. Przelewamy do miseczek i czekamy
    > do ostygnięcia.
    >

    A ile mleka wlać? Na oko? Czy jakąs konkretna ilość?


    --
    Łucja 13.02.2008
  • 30.07.10, 17:16
    ile tego mleka ?
    --
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=13494c527806573ee.png
    TEN 1 KILOGRAM ZOSTAWIAM NA III FAZĘ
    FAZA III OD 30 lipca
  • 13.01.10, 10:10
    Składniki:

    -3 kopiaste łyzki serka homo 0%
    -2 żółtka
    -3 białka
    -słodzik
    -aromat waniliowy (1-2 krople)

    Utrzeć żółtka z serkiem i słodzikiem, dodać aromat, ubić pianę,
    wszystko wymieszać i włożyć do miseczek lub filiżanek/kubeczków i
    wkładamy do zamrażarki.

    --
    "Weź idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i wciśnij BURAK" wink))

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 04.03.10, 17:20
    mniam smile

    podzieliłam całość na 3 części - do jednej dałam 1/2 łyżeczki kakao, do drugiej
    trochę kawy rozpuszczonej, a trzecia samotnie się mroziła

    dzięki za super przepis smile
  • 06.01.12, 18:47
    A ja zrobiłam i wyszły mi w skamu niedobre, jakbym jajka jadła z aromatem waniliowym sad
  • 14.07.10, 21:41

    --
    ...its a wild world...
  • 13.01.10, 10:12
    Skłądniki(Zjesc jednego dnia możemy 1/4 tej porcji, ze wzgl.na
    max.dzienną dawkę otrąb = 3 łyżki):

    -6 łyżek otrąb owsianych
    -6 łyżek otrąb pszennych
    -jedno jajo
    -jeden serek wiejski light
    -słodzik rozpuszczony w odrobinie gorącego mleka
    -2 łyżeczki kakao
    -trochę cynamonu
    -jogurt naturalny

    Mieszamy, rozkładamy na papier pergaminowy, pieczemy 12 min w 200st
    z termoobiegiem.

    --
    "Weź idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i wciśnij BURAK" wink))

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 25.02.10, 18:44
    przetrzymałam dłużej nawet i tak wyszly miękkie...do jedzenia łyzeczkasmile no i
    ten slodzik sie całkiem w pieczeniu odsładza smile
    moze cos nie tak zrobilam..?
    --
    Ninushka
  • 02.03.10, 19:23
    Do pieczenia używa się słodzika w płynie.
  • 25.05.10, 09:26
    Niekoniecznie w płynie, w pudrze też, ale ten przeznaczony do pieczenia.
    Te zwykłe - do napojów, przy długotrwałej obróbce termicznej tracą swoje
    właściwości słodzące.

    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/3i49k6nlujw4q7cm.png
  • 05.06.10, 21:37
    W pudrze też, ale gdy pisałam tamtą informację, nie miałam pojęcia o istnieniu
    takowegowink
  • 24.03.10, 00:24
    Zrobiłam dziś i są bardzo dobre. Trochę dłużej je przetrzymałam w piecu

    A na przyszłość zrobię miks ciasteczkowy - do 1 części tylko kakao, do 2 części
    sam cynamon, do 3 części olejek rumowy, do 4 części kawa - podejrzewam, że będą
    smaczne smile
  • 13.01.10, 10:15
    Skłądniki:
    -7 łyżek mleka odtluszczonego w proszku
    -1 czubata lyzeczka kakao odtluszczonego(np Decomoreno)
    -słodzik - 3 czubate łyżki
    -8 kropli aromatu orzechowego
    -2-3 płaskie łyżki odtłuszczonego mleka plynnego
    -1 żółtko

    Mieszamy i smacznego wink
    --
    "Weź idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i wciśnij BURAK" wink))

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 16.08.10, 23:16
    przepis super! Dzieki niemu moge jakos przezyc "ataki na słodkie" smile Dzieki
    bardzo!!!!
    --
    Magdalena
  • 26.12.10, 14:30
    zrobiłam to dzisiaj po raz pierwszy i już wiem że to dla mnie jako danie samodzielne nie do zjedzenia. Jako polewa do sernika - bombeczka.

    "3 płaskie łyżki mleka płynnego" big_grin jak tu uzyskac kopiate? wink

    --
    kto dietuje nie błądzi by Justyna_w24
    http://www.suwaczki.com/tickers/s3lnrl6scb894jnn.png

  • 10.03.11, 14:28
    I to jest dietetyczne dukanowe ?smile)) i moge zjesc wszystko na raz?? smile mniaaaamsmile
    --
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=36424d665945d8082.png
    faza I - 14.02-18.02 - 2,1 kg
    faza II - 19.02...
  • 01.04.11, 08:29
    Podajcie przepis na ta nutelle.
  • 31.03.11, 16:55
    Ja robię podobnie ale bez żółtka, poprostu dodaję więcej mleka płynnego. Najczęściej robię al'a białą czekolada czyli bez kakao i z aromatem waniliowym. PYCHA
  • 03.01.12, 17:15
    dobre
    --
    http://www.suwaczki.com/tickers/w5wqo7esigkv6ucv.png
    http://www.suwaczki.com/tickers/bl9cqtkfvs8qmi5y.png
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=26884f03286469e78.png
  • 13.01.10, 10:25
    Składniki (uwaga, dziennie można zjeśc 1/4 tej porcji):
    -4 łyżki otrąb pszennych
    -8 łyżek otrąb owsianych
    -4 zółtka
    -4 łyżki serka (ja daję homo)
    -1 łyżeczka słodziku ( ja daję 1 łyżkę)
    -1 plaska lyzeczka proszku do pieczenia
    -jakiś aromat (np migdałowy) czy kakao

    Składniki wymieszać, ubić pianę z pozostających białek i dodac do
    masy. Delikatie wymieszac. Nałożyć do foremek na muffinki i piec 30
    min w 180 stopniach
    --
    "Weź idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i wciśnij BURAK" wink))

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 06.03.10, 10:28
    Już drugi raz robię ten przepis - bardzo mi smakuje. Jutro urodziny mamy - więc
    w sam raz na tę okazję smile Ino robię w całości jako ciasto, a nie jako muffinki.
  • 13.01.10, 15:53
    Składniki:
    -1 łyżka otręb pszennych,
    -2 łyżki otręb owsianych,
    -3 rozpuszczone tabletki słodzika,
    -2 białka
    -1 żołtko
    -aromat waniliowy

    Otręby mielimy na puch, dodajemy do nich żółtko, słodzik i aromat.
    Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z masą
    otrębową. Nastawiamy piekarnik na 180stopni. Na blachę posmarowaną
    olejem parafinowym rozsmarowujemy całą masę na grubość ok 0,5cm.

    Wkładamy na kilka minut do piekarnika (ok 3-4 min)tak by wierzchnia
    warstwa zrobiła się troszeczkę twarda. Kroimy wtedy na
    kwadraty/herbatniki.
    Wkładamy znów do piekarnika na 15 minut.
    Po wyjęciu odłamujemy herbatniki i zjadamy wink

    --
    "Weź idź do Biedronki, połóż głowę na wadze i wciśnij BURAK" wink))

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 20.01.10, 22:26
    PIERNIK
    6/8 porcji :
    Przygotowanie : 10 minut - Pieczenie : 45 minut
    8 lyzek otrab owsianych
    8 lyzek otrab pszennych
    2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
    1 opakowanie proszku do pieczenia (okolo 2 lyzeczek)
    6 lyzek serka homogenizowanego
    3 cale jajka + 3 bialka
    2 lyzki slodzika w plynie
    2 lyzki przyprawy do piernika

    Rozgrzac piekarnik 180° (th6)
    Otreby wymieszac z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodac serek i
    dobrze wymieszac, dodac cale jajka i bialka. Wymieszac do otrzymania
    jednolitej masy. Dodac przyprawe i slodzik.
    Blaszke przetrzec papierem zmoczonym w oliwie. Piec 45 minut,
    upewnic sie ze ciasto jest upieczone nakluwajac je wykalaczka – po
    wyjeciu powinna byc sucha.
    --
    "Opinia jak dupa, każdy ma swoją"-zasłyszane wink

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 12.05.10, 10:58
    ancia2007 napisała:

    > PIERNIK
    > 6/8 porcji :
    > Przygotowanie : 10 minut - Pieczenie : 45 minut
    > 8 lyzek otrab owsianych
    > 8 lyzek otrab pszennych
    > 2 lyzki odtluszczonego mleka w proszku
    > 1 opakowanie proszku do pieczenia (okolo 2 lyzeczek)
    > 6 lyzek serka homogenizowanego
    > 3 cale jajka + 3 bialka
    > 2 lyzki slodzika w plynie
    > 2 lyzki przyprawy do piernika
    >
    > Rozgrzac piekarnik 180° (th6)
    > Otreby wymieszac z mlekiem i proszkiem do pieczenia. Dodac serek i
    > dobrze wymieszac, dodac cale jajka i bialka. Wymieszac do otrzymania
    > jednolitej masy. Dodac przyprawe i slodzik.
    > Blaszke przetrzec papierem zmoczonym w oliwie. Piec 45 minut,
    > upewnic sie ze ciasto jest upieczone nakluwajac je wykalaczka – po
    > wyjeciu powinna byc sucha.


    najlepsze ciasto, jakie jadlam na Dukanie! wlasnie wcinam do kawy wink jest
    przepyszne i pieknie wyroslo. Polecam, i dziekuje za ten przepis wink


    --
    "Good girls go to heaven, bad girls go to everywhere"

    <http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=22654be08ad743a22.png>
  • 27.10.10, 20:50
    ISTNE CUDO!!!

    właśnie skończyłam piec i ledwo wyjęłam z piekarnika a już prawie zjadłam całą porcję przeznaczoną na dzisiaj smile Dobrze, że juz wieczor, niedaleko do rana i do kolejnej porcji pierniczka big_grin

    Dzięki za taki pyszny przepis!!!
    --
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=34794ca5a1a96338a.png

    START: 30.09.2010
  • 05.12.10, 16:23
    jaka wielkość blachy do tego piernika?
  • 09.12.10, 14:53
    Ancia, dziękuję za przepis na ten piernik, to jedyne ciasto, które mi się udało, i które w dodatku smakuje. Nie doczekawszy się odpowiedzi o wielkość blachy - upiekłam w keksówce. Piekłam dłużej o 20 minut (w doliczonym czasie w niższej temperaturze, bo bałam się, że się przypali). Dałam dwie łyżki słodzika w proszku Sussina, bo nie miałam w płynie. Ciasto wyszło odpowiednio wilgotne, słodkie i aromatyczne.
  • 02.02.10, 15:56
    Składniki:
    -3 jajka
    - 6 łyżek stołowych słodzika w proszku (lub w płynie w/g smaku)
    - 1 łyżka stołowa aromatu waniliowego
    - 7 łyżek stołowych mazeiny (skrobii kukurydzianej)
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Piekarnik do 160-180 stopni, w misce ubic zółtka z aromatem i
    słodzikiem, potem dodac mazeinę i proszek do pieczenia. Białka ubic
    na sztywną pianę i dodac do masy, wlac do formy o srednicy 22-24cm
    wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 35-40 min, ciasto wyjąc cieple
    z formy i ostudzic poza nią.

    Można potem posmarowac jednym z kremów dukana, albo nutellą
    dukanowską wink
    --
    "Opinia jak dupa, każdy ma swoją"-zasłyszane wink

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 02.02.10, 15:59
    Skłądniki:
    - 5 łyżek twarożku light
    - 2 łyżki mazeiny
    - 2 żółtka
    - 2 łyżki soku z cytryny
    - 3 łyżki słodziku (lub w/g smaku)
    - 5 białek jajka

    Ubic twarozek, mazeinę, żóltka, słodzik i sok z cytryny na gładką
    masę. Ubic białka na sztywną pianę i delikatnie dodac do masy. Wlac
    do formy na suflet, podgrzewac 12 min w mikrofalóce na średniej
    mocy. SPożywac na zimno.
    --
    "Opinia jak dupa, każdy ma swoją"-zasłyszane wink

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 02.02.10, 16:01
    Składniki:
    - 2 jajka
    - 1/2 łyżeczki słodziku w płynie
    - 10 kropli aromatu waniliowego
    - 1 łyżka otrab pszennych
    - 2 łyżli otrąb owsianych

    Wymieszac żółtka, słodzik, aromat, otręby. Białka ubic na pianę i
    delikatnie dodac do masy. Ciasto wlac do płaskiej formy (brytfanki)
    i piec około 15-20 min w piekarniku w 180 stopniach.

    --
    "Opinia jak dupa, każdy ma swoją"-zasłyszane wink

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 02.02.10, 16:03
    Skłądniki:
    - 600 ml chudego mleka
    - 1 łyżeczka bardzo mocnej kawy lub kawy rozpuszczalnej
    - 3 jajka
    - 3 łyżki słodziku

    Mleko zagotowac z kawa, jajka ubic ze słodzikiem i dodac do nich
    mleko i kawę ciągle mieszając. Wlac masę do foremek i piec w kąpieli
    wodenj w piekarniku nagrzanym do 140 stopni. Podawac schłodzone.
    --
    "Opinia jak dupa, każdy ma swoją"-zasłyszane wink

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 02.02.10, 16:05
    Skłądniki:
    - 40 ml chudego mleka
    - 1/2 łyżeczki cynamonu
    - 20 kropli aromatu waniliowego
    - 4 łyżki gorzkiego kakao bez cukru (decomoreno)
    - 4 łyżki słodziku
    - 4 jajka

    Zagotowac mleko z aromatem i cynamonem, dodac kakao i słodzik. Ubic
    jajka i dodac do nich schłodzone mleko. WLac do foremek, piec w
    kąpieli wodnej w piekarniku w 180 stopniach.
    --
    "Opinia jak dupa, każdy ma swoją"-zasłyszane wink

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 02.02.10, 16:08
    Skłądniki:
    - 2 szklanki chudego mleka
    - 3 jajka
    - 1/2 szklanki słodziku
    - kilka kropli aromatu waniliowego
    - szczypta zmielonej gałki muszkatołowej

    Piekarnik rozgrzac do 180 stopni. Naczynie żaroodporne wyłożyc
    papierem do pieczenia. Ubic jajka, mleko, słodzi i aromat. Wlac krem
    do naczynia i posypac gałką. Wstawic na 20 min do kąpieli wodnej do
    piekarnika aż krem stęzeje. Można jesc schłodzony albo letni.
    --
    "Opinia jak dupa, każdy ma swoją"-zasłyszane wink

    Maryśka-Nasza Grudniowa Zwierzyna
  • 02.03.10, 15:14
    COOKIES O SMAKU CAPPUCCINO

    -4 łyżki otrąb owsianych
    -2 łyżki otrąb pszennych
    -2 łyżki maki kukurydzianej(Maizena)
    -3 łyżki serka homo
    -1 jogurt 0%
    -2 jajka
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -1 łyżka kawy rozpuszczalnej
    -4 łyżki słodzika w proszku
    -2 łyżki odtłuszczonego mleka w proszku
    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Blachę do pieczenia wyłożyć papierem.
    Ciasto nakładać łyżką. Porcja na około 20-25 małych ciasteczek.Piec około 20
    minut w temp.160°C. Ciasteczka zdjąć gdy będą już zimne .

    --
  • 02.03.10, 15:15
    gofry proteinowe (2 szt)
    1-2 jajka
    łyżka serka homo 0%
    2-3 łyżki zmielonych otrąb
    słodzik (wg gustu)
    aromat (waniliowy najlepszy)
    proszek do pieczenia (dawałam na oko, tak ok czubek od łyżeczki)

    żółtka utrzeć ze słodzikiem, następnie dodać serek,otręby,słodzik, aromat,
    proszek do pieczenia i na końcu ubite białka
    piekłam w gofrownicy 10 min smacznego!
    --
  • 02.03.10, 15:20
    OMLET NA SŁODKO

    -2 jajka
    -3 łyżki serka homogenizowanego
    -słodzik
    -cynamon
    Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z 2 łyżeczkami słodziku do pieczenia.
    Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać żółtka z pianą i wylać na
    rozgrzana patelnie teflonową posmarowaną kropla oliwy. Przykryć.
    W międzyczasie utrzeć serek ze słodzikiem i cynamonem.
    Po ok. 3 min delikatnie odwrócić omlet na druga stronę, chwilke smażyć, zdjąć na
    talerz, posmarować przygotowanym serkiem
    --
  • 10.01.11, 18:51
    serek homogenizowany o% prosze o odp,i z gory dziekujesmile
  • 02.03.10, 15:26
    na ok. 35 bezików :
    * 2 białka
    * słodzik do pieczenia i gotowania ! - ja mam taki, na którym jest napisane,że
    1/2 szkl. słodzika , to 1 szkl. cukru ; dodałam do tych bez 1/2 szklanki
    słodziku, czyli w takiej proporcji, jak robimy zwykłe beziki

    nastawiamy piekarnik na 130 st C
    * sporą blachę wykładamy papierem do pieczenia
    * ubijamy białka na sztywno z odrobinką soli

    gdy białka są sztywne i lśniące, dodajemy miksując po troszku słodzik
    * napełniamy szprycę i wyciskamy na papier małe beziki

    * pieczemy a w zasadzie suszymy przy uchylonym piekarniku ok. 30 - 40 min
    --
  • 02.03.10, 15:36
    CIASTO BISZKOPTOWE

    Składniki

    na blaszkę keksówkę 25x10 cm :

    * 6 białek + 4 żółtka
    * szczypta soli do bicia białek
    * słodzik - no, tutaj będzie problem, bo kazda z nas ma inny ; ja dodałam 8
    łyżeczek = 8 łyzkom cukru ( najlepiej "liznąć" surowe ciasto, aby ocenić słodzycz )
    * 12 łyżeczek mąki kukurydzianej
    * 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    * kilka kropel aromatu waniliowego
    także : kilka kropel parafiny i otręby pszenne do formy

    * właczamy piekarnik na 180 st.C / termoobieg/
    * smarujemy formę parafiną i wysypujemy otrębami pszennymi
    * mieszamy mąkę kukurydzianą z proszkiem do pieczenia

    * ubijamy na sztywno białka z odrobiną soli

    * dodajemy żóltka i ubijamy na dość sztywną masę
    * dodajemy makę z proszkiem i aromat - krótko miksujemy
    * natychmiast przelewamy ciasto do blaszki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika
    * pieczemy 20 min. na jasnobrązowy, czy raczej złoty kolor

    * wyciągamy ciasto z piekarnika ,odwracamy blaszkę "do góry nogami" i zostawiamy
    do wystygniecia
  • 06.03.10, 20:48
    A w ktorej fazie mozna jesc to ciacho?Brzmi pysznie smile
  • 16.03.10, 22:47
    Przepis znalazłam w necie , spróbowałam i oto dzielę się z Wamismile

    2 kubki startej drobniutko marchewki (surowej) - m
    2,5 lyzki skrobii kukurydzianej
    8 lyzek otrebow pszennych
    16 lyzek otebow owsianych
    1 lyzka (stolowa) sody oczyszczonej
    0,5 lyzeczki soli
    2 lyzeczki cynamonu
    3 duze jajka
    słodZik , tyle ile lubicie , mieszac i próbować
    jogurt naturalny 0% ok. 200 ml
    2 lyzeczki aromatu waniliowego w plynie

    Otreby mozna zmielic , choć nie jest to konieczne

    Do duzej miski dac otreby, skrobie, sode, sol, cynamon wymieszac na sucho razem.
    Słodzik ubić z jajkami i aromatem, przelac do duzej miski z otrebami. Dodac
    marchew, jogurt, wszytko porzadnie wymiksowac.
    Przełożyć do 2 małych keksówek wyłożonych papierem
    Do piekarnika na srodkowa polke na 175 stopni na okolo 45 minut na termoobiegu.
    Po wyjeciu warto odwrocic do gory nogami ciasto, wtedy wilgoc nieodparowana z
    dolnej czesci foremki przechodzi rowno do tej wysuszonej na gorze.
    Proszę pamiętać , że jest tu marchew , której zbyt dużo jeść nie można , więc
    albo ciacho , albo surówka z marchwią czy zupka . Ja już wybrałam wink



  • 24.03.10, 13:46
    Biszkopt winogronowy

    Ciasto
    6 łyżek zmielonych na puch otrąb owsianych
    2 łyżki zmielonych na puch otrąb pszennych
    3 jajka + 2 białka
    słodzik - odpowiednik około 18 łyżeczek cukru
    łyżeczka proszku do pieczenia

    trochę lifta winogronowego i aromatu cytrynowego do nasączenia
    ciasta.


    Krem

    serek homo 0%
    jogurt 0%
    słodzik - odpowiednik 3 łyżeczek cukru
    dwie kropelki aromatu waniliowego lub śmietankowego
    żelatyna

    galaretka
    lift winogronowy
    żelatyna


    Ubijamy białka na sztywno, dodajemy żółtka, dalej ubijamy, dodajemy
    otęby, słodzik i proszek do pieczenia.
    wylewamy do foremki (najlepiej silikonowej - nie przykleja się)
    i pieczemy w piekarniku na 170 stopni przez 30 minut.
    po upieczeniu i lekkim przestudzeniu ciasta nasączamy - mieszamy
    lifta winogronowego z kilkoma kroplami aromatu cytrynowego i
    nasączamy ciasto przez polanie całej powierzchni płynem.

    robimy krem - żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody -
    mieszamy z serkiem, jogurtem , aromatem i słodzikiem
    smarujemy ciasto ( a nawet bardziej wylewamy, bo masa jest
    półpłynna) i wkładamy do lodówki do zastygnięcia. Włożyłam ciasto z
    powotem do formy w której je robiłam, aby krem nie spłynął.

    robimy galaretkę - pół litra winogronowego lifta wlewamy do
    garnuszka i delikatnie podgrzewamy, tak aby się odgazował. Żelatyne
    rozpuszczamy w odrobinie
    gorącej wody - mieszamy razem i wylewamy na ciasto - wstawiamy do
    lodówki. Po godzince jest gotowe i MNIAAAM takie dobresmile)
    Oczywiście można użyc innego smaku niż winogronowy, ale jakoś ten
    najbardziej mi pasował do całoścismile)
    --
  • 21.08.10, 10:09
    slimakpokazrogi napisała:

    > Biszkopt winogronowy

    >
    > Krem
    >
    > serek homo 0%
    > jogurt 0%
    > słodzik - odpowiednik 3 łyżeczek cukru
    > dwie kropelki aromatu waniliowego lub śmietankowego
    > żelatyna

    duży jogurt czy mały
    serek to rozumiem taka standardowa foremka ?

    --
    Tak dla rozwoju infrastruktury komunikacyjnej w Warszawie
    Warszawa w obiektywie
  • 28.03.10, 15:10
    jajka
    400 ml odtłuszczonego jogurtu naturalnego
    4 łyżki słodzika do pieczenia
    1 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka i sok z połowy cytryny
    Jajka utrzeć ze słodzikiem, dodawać jogurt, cały czas ucierając. Mąkę przesiać i
    wymieszać z proszkiem do pieczenia i skórką cytrynową, dodać do masy jogurtowej,
    wymieszać. Dodać sok z cytryny, wymieszać ponownie. Przelać do keksówki
    wyłożonej papierem do pieczenia.
    Piec ok. 30 - 40 min. w temperaturze 180 stopni.
    --
    "Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu."Sofokles)
  • 28.03.10, 15:12
    Mają być 3 jajka!!!!
    --
    "Dzieci są kotwicami, które trzymają matkę przy życiu."Sofokles)
  • 29.03.10, 17:21
    3 jajka
    4 łyżki skrobii kukurydzianej
    1 łyżka kakaołyzeczka proszku do pieczenia
    150 gr jogurtu
    dowolny aromat(opcjonalnie)
    1,5-2 łyżek słodziku w płynie(huxol)

    Żółtka utrzeć ze słodzikiem, kiedy masa zgęstnieje-dodać jogurt i
    skrobię, kakao, proszek-wymieszać mikserem; białka ubić na sztywno,
    wmieszać delikatnie w ciasto. Przełozyc do foremki, piec w 180 st.
    30- 40 min. Foremka- wym.26cm/11cm.
    Polecam-jest pyszny, wilgotny, można go przełożyć kremem jogurtowym.
  • 10.12.10, 09:16
    to moje jedyne dukanowskie ciasto (so far) które mi tak cholernie smakujesmile upiekłam wczoraj i mysłałam że sie nie opanuję i zjem całe. ale grzecznie podzieliłam na 4 częsci ( 4 dni)
    jest super. nie wiem czy wyszło tak jak powinno, ale jest pysznesmile gorąco polecam i dziekuje za przepissmile
    --
    Pozdrawiam,
    Karo

    The smallest woman can break a biggest man with only 3 words...-"is it in?"smile
  • 03.04.10, 00:19
    2 duże jogurty naturalne
    Żelatyna (porcja na 1 litr)
    Aromat waniliowy
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    1 łyżeczka kawy mielonej
    20-25 tabletek słodzika (1 tabl. ma odpowiadać łyżeczce cukru)

    (ewentualnie 3 łyżeczki cynamonu zamiast kaw)

    Do kubka (o standardowej pojemności, ceramicznego) wsypujemy kawy (lub cynamon)
    zalewamy do połowy gorącą wodą, chwilkę czekamy aż się zaparzą, dodajemy
    żelatynę (wg opakowania, ilość odpowiadającą 0,5l płynu) mieszamy do
    rozpuszczenia, pod koniec mieszania dodajemy 10-15 tabletek słodzika. Ten
    roztwór powoli wlewamy do garnka, gdzie uprzednio przełożyliśmy 1 op. jogurtu,
    miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.

    Ten sam kubek (umyty) napełniamy do połowy gorącą wodą, dodajemy żelatynę, 10
    tabletek słodzika i niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego, całość mieszamy do
    rozpuszczenia żelatyny. Roztwór wlewamy do drugiego garnka, gdzie znajduje się
    drugi jogurt, miksujemy, wstawiamy do lodówki, do lekkiego stężenia.

    Po jakimś czasie, kiedy obie masy będą miały konsystencję baaardzo gęstej
    śmietany bierzemy albo ładne duuuże kieliszki albo szklanki do
    latte/irish-coffee albo opakowania po zużytych jogurtach i nakładamy warstwami
    obie masy uważając,żeby nie zmieszać ich ze sobą. Odstawiamy do lodówki i
    czekamy na całkowite stężenie

    Smacznego!
    --
    Tobą oddycham
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=48384b9a32f2af11b.png
    Na diecie od 04.03.2010
  • 03.04.10, 13:22
    25 łyżeczek cukru na 2 duże jogurty?!
  • 03.04.10, 14:01
    ten przepis skopiowalam z innego forum, nie ja go wymyslilam, dodaj mniej i probuj
    --
    Tobą oddycham
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=48384b9a32f2af11b.png
    Na diecie od 04.03.2010
  • 06.04.10, 15:42
    Jaki to jest duży, o jakiej pojemności?
    --
    http://straznik.dieta.pl/zobacz/straznik/?pokaz=62234b9b7c5d62b86.png

    Na diecie od 13 marca 2010r.
  • 06.04.10, 18:00
    400 lub 500gr to jest standardowa pojemność dużego jogurtu.
  • 15.04.10, 12:23
    Składniki masa biała:
    - 250g jogurtu naturalnego,
    - 250g serka homogenizowanego,
    - słodzik (ilość odpowiadajaca 6 łyżeczkom cukru - ja dałam 50
    kropli Huxola w płynie),
    - 5 kropli aromatu waniliowego,
    - żelatyna na 0.5l.

    Składniki - galaretka czerwona:
    - 1l napoju Lift malinowy,
    - żelatyna na 1l.

    Wykonanie - masa biała:
    Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie wrzacej wody, wlewamy do miski z
    jogurtem i serkiem homo, dodajemy słodzik i aromat. Wszystko
    mieszamy mikserem żeby nie było grudek z żelatyny. Wlewamy do
    szklanek/pucharków i wkładamy do lodówki.

    Wykonanie - galaretka czerwona:
    Lifta podgrzewamy żeby się wygazował, żelatynę rozpuszczamy w
    odrobinie wrzacej wody i dodajemy do odgazowanego Lifta. Wkładamy do
    lodówki żeby galaretka się schłodziła. Jak jest półpłynna to
    rozlewamy do szklanek/pucharków z białą masą i schładzamy w lodówce
    do zastygnięcia.

    http://img11.imageshack.us/img11/7448/montecarlodesermedium.jpg
  • 21.04.10, 11:28
    Sernik na zimno:

    400 g serka homo, np. Milkland marka Tesko
    370 naturalnego jogurtu Zott (duży jogurt po prostu)
    łyżeczka cynamonu
    słodzik Huxol w płynie - do smaku
    sok z cytryny
    zapach do ciasta dowolny, ja daję cytrynowy lub waniliowy
    2 czubate łyżeczki żelatyny lub więcej jeśli wolicie bardziej sztywny sernik
    (rozpuszczone w połowie szklanki wrzątku)
    łyżka kakaa

    Wszystko zmiksować/zblendować, najpierw wlać połowę masy do pojemnika, do
    drugiej części dosypać kakao, zmiksować i wlać do części białej. Fajnie się
    przemieszają w pojemniku.

    Schłodzić i gotowesmile

    Bardzo polecam - tanie, proste, szybkie i pyyyyszne !
    s.
    --
    80/103 = 34FF

Nie pamiętasz hasła lub ?

Zapamiętaj mnie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.