Dodaj do ulubionych

Jak sie trujemy...

25.03.19, 17:00
REKLAMA

4. Azotan sodu – dodawany jest najczęściej do wędlin. Stosowany jest jako sól. Występuje w nawozach, środkach czyszczących czy materiałach wybuchowych. W żywności dodawany jest najczęściej do wędlin, gdzie odpowiada za kolor i smak produktu.

3. Glutaminian sodu– to organiczny związek chemiczny. Agencja Żywności i Leków dopuszcza stosowanie aż 20 nazw tego składnika, co może zmylić konsumentów. Glutaminian sodu znajduje się w zupach instant, sosach i konserwach.

2. Bisfenol A - BPA to jedna z najbardziej toksycznych substancji, którą dostarczamy do naszego organizmu. Znajduje się w produktach w puszkach: pomidorach, rybach oraz napojach.

1. Benzoesan sodu – to popularny konserwant oznaczany symbolem E 211. Jego dopuszczalne spożycie wynosi 5 mg na kilogram masy ciała dziennie. Znajduje się przede wszystkim w napojach słodzonych.


--
Moje forum: KSIAZKI,MUZYKA ..i Remarque
Jeżeli nap­rawdę nic nie można po­radzić, po co dop­ro­wadzać się do obłędu? ... Remarque
Edytor zaawansowany
  • mala200333 25.03.19, 17:00
    7. Substancje przeciwzbrylające – pochłaniają wilgoć i hamują sklejanie się związków. Znajdziemy je w soli czy produktach spożywczych. Na te związki składają się fosforany, węglany, krzemiany i aluminium. Są szczególnie groźne dla naszego mózgu - mogą doprowadzić do choroby Alzheimera. Są dodawane do cukru pudru, soli kuchennej i koncentratów.

    6. Środki pianotwórcze – środki te stosuje się np. uszczelniaczach. Chemikalia te stosowane są również w fast foodach.

    5. Margaryna – zawiera kwasy tłuszczowe typu trans. Znajdują się one również w innych produktach np. zupkach w proszku, chrupkach czy słodyczach.

    --
    Moje forum: KSIAZKI,MUZYKA ..i Remarque
    Jeżeli nap­rawdę nic nie można po­radzić, po co dop­ro­wadzać się do obłędu? ... Remarque
  • mala200333 25.03.19, 17:01
    10. Sztuczne substancje słodzące – są to powszechnie używane słodziki, zaliczymy do nich aspartam, acesulfam K, sukralozę, sorbitol, truvię i sacharynę. W nadmiernych ilościach mogą powodować napady padaczki, depresje czy bóle głowy.

    9. Emulgatory – karagen, monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polysorbat E-80), bromowane oleje roślinne (BVO). Spotkamy je w produktach czekoladowych, mleku, lodach, twarogach i galaretkach. Mogą utrzymywać się w tkance tłuszczowej przez wiele lat.

    8. Sztuczne barwniki – są pochodną ropy naftowej. Istnieje teoria według której mogą przyczyniać się rozojou ADHD. To syntetyczna petrochemia, która kryje się pod emulgatorami: E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 i E 129.

    --
    Moje forum: KSIAZKI,MUZYKA ..i Remarque
    Jeżeli nap­rawdę nic nie można po­radzić, po co dop­ro­wadzać się do obłędu? ... Remarque

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.