Dodaj do ulubionych

Chałwa to jeden z najpopularniejszych na świecie

13.04.19, 17:16



-- Chałwa to jeden z najpopularniejszych na świecie słodkich przysmaków. Ze względu na wysoką kaloryczność przylgnęła do niej łatka niezdrowej i tłustej przekąski, jednak chałwa spożywana w umiarkowanych ilościach dostarczy nam nie tylko walorów smakowych, ale też wartościowych składników odżywczych. Zwłaszcza jeśli przygotujemy ją samodzielnie. Jest mniej kaloryczna od czekolady, poprawia wygląd skóry oraz włosów i świetnie działa na układ nerwowy. Która chałwa jest najzdrowsza, jak wpływa na nasz organizm i w jaki sposób zrobić ją w domu?
Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
Edytor zaawansowany
  • seremine 13.04.19, 17:17
    Chałwa wywodzi się z Iranu, ...

    --
    Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
  • seremine 13.04.19, 17:18

    Chałwa składa się głównie z węglowodanów i tłuszczów, a także niewielkiej ilości białka. Jest też jednak źródłem cennych witamin i minerałów: witaminy E oraz witamin z grupy B, fosforu, magnezu, żelaza i cynku.

    --
    Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
  • seremine 13.04.19, 17:19
    Charakteryzuje się kruchą i włóknistą konsystencją. W większości krajów jest przysmakiem spożywanym przy okazji picia kawy, ale zdarza się, że łączy się ją z białym winem. Wytwarza się ją z nasion oleistych oraz karmelu. Najpopularniejsza jest chałwa sezamowa, ale dostępne są też słonecznikowe, pistacjowe, migdałowe i arachidowe.

    --
    Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
  • seremine 13.04.19, 17:20
    Chałwa wywodzi się z Iranu, a z czasem zaczęto ją wytwarzać w Azji Środkowej i na Bliskim Wschodzie. Do Polski dotarła w XX wieku z Indii. Charakteryzuje się kruchą i włóknistą konsystencją. W większości krajów jest przysmakiem spożywanym przy okazji picia kawy, ale zdarza się, że łączy się ją z białym winem. Wytwarza się ją z nasion oleistych oraz karmelu. Najpopularniejsza jest chałwa sezamowa, ale dostępne są też słonecznikowe, pistacjowe, migdałowe i arachidowe. W krajach azjatyckich w jej składzie znajdują się też m.in. marchew gotowana w mleku, mak, bakalie, kasza manna, skrobia kukurydziana czy semolina. Do chałwy często dodaje się także aromaty, np. waniliowy czy kakaowy. W przemyśle spożywczym do produkcji chałwy wykorzystuje się również syrop glukozowo-fruktozowy. Przysmak powstaje poprzez uprażenie oleistych nasion (np. sezamu), a następnie ich natychmiastowe ochłodzenie do 50 stopni Celsjusza i zmielenie na miazgę. Później dodaje się do nich jeszcze masę karmelową i inne dodatki, a po dokładnym wymieszaniu formuje się chałwę.

    --
    Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
  • seremine 13.04.19, 17:23
    Chałwa wywodzi się z Iranu, a z czasem zaczęto ją wytwarzać w Azji Środkowej i na Bliskim Wschodzie. Do Polski dotarła w XX wieku z Indii. Charakteryzuje się kruchą i włóknistą konsystencją. W większości krajów jest przysmakiem spożywanym przy okazji picia kawy, ale zdarza się, że łączy się ją z białym winem. Wytwarza się ją z nasion oleistych oraz karmelu. Najpopularniejsza jest chałwa sezamowa, ale dostępne są też słonecznikowe, pistacjowe, migdałowe i arachidowe. W krajach azjatyckich w jej składzie znajdują się też m.in. marchew gotowana w mleku, mak, bakalie, kasza manna, skrobia kukurydziana czy semolina. Do chałwy często dodaje się także aromaty, np. waniliowy czy kakaowy. W przemyśle spożywczym do produkcji chałwy wykorzystuje się również syrop glukozowo-fruktozowy. Przysmak powstaje poprzez uprażenie oleistych nasion (np. sezamu), a następnie ich natychmiastowe ochłodzenie do 50 stopni Celsjusza i zmielenie na miazgę. Później dodaje się do nich jeszcze masę karmelową i inne dodatki, a po dokładnym wymieszaniu formuje się chałwę.

    Chałwa ma tak wielu zwolenników, że niektórzy decydują się nawet na dietę chałwową. Polega ona na tym, że w ciągu dnia należy jeść 150 g tego przysmaku oraz jedno jabłko, a oprócz tego pić duże Ilosci wody

    --
    Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
  • seremine 13.04.19, 17:25
    seremine napisała:

    > Chałwa wywodzi się z Iranu, a z czasem zaczęto ją wytwarzać w Azji Środkowej i
    > na Bliskim Wschodzie. Do Polski dotarła w XX wieku z Indii. Charakteryzuje się
    > kruchą i włóknistą konsystencją. W większości krajów jest przysmakiem spożywany
    > m przy okazji picia kawy, ale zdarza się, że łączy się ją z białym winem. Wytwa
    > rza się ją z nasion oleistych oraz karmelu. Najpopularniejsza jest chałwa sezam
    > owa, ale dostępne są też słonecznikowe, pistacjowe, migdałowe i arachidowe. W k
    > rajach azjatyckich w jej składzie znajdują się też m.in. marchew gotowana w mle
    > ku, mak, bakalie, kasza manna, skrobia kukurydziana czy semolina. Do chałwy czę
    > sto dodaje się także aromaty, np. waniliowy czy kakaowy. W przemyśle spożywczym
    > do produkcji chałwy wykorzystuje się również syrop glukozowo-fruktozowy. Przys
    > mak powstaje poprzez uprażenie oleistych nasion (np. sezamu), a następnie ich n
    > atychmiastowe ochłodzenie do 50 stopni Celsjusza i zmielenie na miazgę. Później
    > dodaje się do nich jeszcze masę karmelową i inne dodatki, a po dokładnym wymie
    > szaniu formuje się chałwę.
    >
    > Chałwa ma tak wielu zwolenników, że niektórzy decydują się nawet na dietę chałw
    > ową. Polega ona na tym, że w ciągu dnia należy jeść 150 g tego przysmaku oraz j
    > edno jabłko, a oprócz tego pić duże Ilosci wody
    >

    Chałwa ma tak wielu zwolenników, że niektórzy decydują się nawet na dietę chałwową. Polega ona na tym, że w ciągu dnia należy jeść 150 g tego przysmaku oraz jedno jabłko, a oprócz tego pić duże


    --
    Moje forum: <a chałwy powinny unikać osoby otyłe, cukrzycy i alergicy, poniewhref="forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html" target="_blank">forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html</a>

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.