15.04.19, 04:46


Nie zawierają cholesterolu ani soli, mają minimalną ilość tłuszczu za to dużo błonnika i niemal wszystkie znane witaminy oraz wiele cennych minerałów. Nie bez powodu jabłka nazywa się najzdrowszymi owocami na świecie. Ich wpływ na funkcjonowanie ludzkiego organizmu jest ogromny. Wystarczy wspomniec stare angielskie przysłowie:"Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie " ("An apple a day keeps the doctor away"). Jak zareaguje twoje ciało, gdy codziennie zjesz przynajmniej jedno jabłko (ze skórką!)? Poznaj sześć zmian, jakich możesz się spodziewać.
--
Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
Edytor zaawansowany
  • seremine 15.04.19, 04:48
    Jabłka nazywa się często "naturalną szczoteczką do zębów". I to z kilku powodów. Po pierwsze, jedząc twarde owoce, uswamy z zębów osad nazębny, po wtóre, jedzenie jabłek zwiększa produkcję śliny, a to oznacza mniej bakterii w jamie ustnej i ochronę przed płytką nazębną.

    2/6 Lepiej ochronisz się przed rakiem
    Lepiej ochronisz się przed rakiem

    Illustration Forest / Shutterstock
    Udowodniono, że związki obecne w skórce jabłek (tzw. triterpenoidy) zabijają komórki rakowe albo przynajmniej hamują ich rozwój. Dotyczyło to nowotworów piersi, wątroby i jelita, w tym okrężnicy (dodatkową ochronę przed tym rodzajem nowotworu stanowi błonnik, w który obfitują jabłka).

    REKLAMA

    REKLAMA

    3/6 Oczyścisz organizm z toksyn
    Oczyścisz organizm z toksyn

    Master1305 / Shutterstock
    Kwasy organiczne obecne w jabłkach wspomagają organizm w pozbywaniu się toksyn i zbędnych produktów przemiany materii, a antyoksydant o nazwie kwercetyna wiąże obecne w organizmie metale ciężkie. Stąd o regularnym jedzeniu jabłek szczególnie pamiętać powinni palacze i mieszkańcy zanieczyszczonych smogiem miast.

    4/6 Schudniesz
    Schudniesz

    Nativania / Shutterstock
    Jabłka należą do najmniej kalorycznych owoców (100 g zawiera niewiele powyżej 50 kcal), do tego obfitośc błonnika, który zapewnia uczucie sytości oraz związków (m.in. kwas ursolowy), które przyspieszają spalanie kalorii - wszystko to czyni z jabłek wymarzonego sprzymierzeńca w walce o szczupłe ciało.

    REKLAMA

    REKLAMA

    5/6 Pozbędziesz się problemów z trawieniem i zaparć
    Pozbędziesz się problemów z trawieniem i zaparć

    Pair Srinrat / Shutterstock
    Pektyny wchodzące w skład błonnika jabłek wspomagaja pracę jelit, ułatwiając wydalanie zbędnych produktów przemiany materii. Dzięki temu - oprócz pozbycia się zaparć - odniesiemy jeszcze jedną korzyść - zmniejszymy ryzyko przykrej dolegliwości, jaką są chemoroidy.

    Wiadomo również, że polifenole, które znajdziemy w skórce jabłek hamują choroby zapalne jelit.

    6/6 Wzmcnisz serce, unikniesz zawału
    Wzmcnisz serce, unikniesz zawału

    MDGRPHCS / Shutterstock
    Dzięki wysokiej zawartości błonnika jabłka zmniejszają wchłanianie cholesterolu, zapobiegając miażdżycy i zawałowi. Dodatkowo potas obecny w jabłkach zapewnia prawidłową pracę serca i innych mięśni.

    Kilka lat temu naukowcy z University of Oxford stwierdzili wręcz, że jabłka poprawiają stan serca i naczyń krwionośnych w podobnym stopniu, co leki, jednak nie mają efektów ubocznych.


    --
    Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.