Dodaj do ulubionych

Superfoods zmniejsza ryzyko raka

08.06.19, 19:43
Superfoods zmniejsza ryzyko raka

Ludzie którzy chorują na raka płuc nie muszą być palaczami. Zdarza się, że nigdy w swoim życiu nie sięgnęli po papierosa, a jednak nie uciekli przed poważną chorobą. Jest więcej niepalących kobiet, które co roku umierają na raka płuc niż kobiet palących i tych, które rzuciły palenie.

Istnieje wiele czynników, które wywołują raka płuc. Części z nich niestety nie można uniknąć. Jednak istnieję produkty spożywcze, które warto dodać do diety, ponieważ zmniejszają ryzyko wystąpienia tej poważnej choroby. Nazywa je się "superfoods". Są to nieprzetworzone produkty pochodzeni naturalnego. Pomogą ci w zapobieganiu raka lub wzmocnią efekty leczenia. Najważniejsze, aby w twoim jadłospisie pojawiły się warzywa i owoce.
Edytor zaawansowany
  • jane_doe_hej 08.06.19, 19:43
    Jabłka

    Jabłko jest bogate w flawonoidy, kwercetyny i kemferole, które zmniejszają ryzyko wystąpienia raka.

    Najcenniejsze właściwości znajdują się w skórce tego pysznego owocu. Dlatego schowaj obieraczkę głęboko do szuflady i nie zapominaj o jabłkach w swojej codziennej diecie.
  • jane_doe_hej 08.06.19, 19:44
    Papryka

    Czerwona papryka jak i papryczki chilli zawierają kapsaicynę. Związek ten odpowiedzialny jest za ostry smak. Na podstawie badań w Szwajcarii stwierdzono też, że hamuje raka płuc.

    Kapsaicyna zawarta w papryce oraz chilli pomoże ci, jeśli chcesz stracić zbędne kilogramy oraz obniża poziom trójglicerydów we krwi.
  • jane_doe_hej 08.06.19, 19:44
    Czosnek

    Już w przeszłości uważano, że czosnek to naturalny antybiotyk i że może przeciwdziałać powstawaniu nowotworów. Badania na myszach w Chinach wskazało, że spożywanie surowego czosnku minimum 2 razy w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na raka o 44 proc.

    Kiedy rozdrabniasz czosnek, pozostaw go na 10 minut, pozwoli to na zajście reakcji chemicznej. Siarczek diallilu, ma najmocniejsze działanie, gdy przeciskamy czosnek przez praskę. Niestety traci swoje rakobójcze właściwości podczas gotowania.
  • jane_doe_hej 08.06.19, 19:44
    Brokuły

    Brokuły to warzywa kapustne. Do tej samej grupy należy kalafior, jarmuż oraz brukselka. Spożywanie ich chroni komórki przed uszkodzeniem. Dzieje się tak, ponieważ zawiera wiele cennych składników. Jeden z nich to sulforafan - blokuje rozwój komórek nowotworowych mutacji DNA.
    REKLAMA

    Co więcej, ułatwia likwidację komórek nowotworu, który dopiero powstaje. Tym samym spożywanie brokułów, które zawierają ten cenny składnik może pomóc uchronić nas przed rakiem piersi, płuc, jelita grubego oraz prostaty.
  • jane_doe_hej 08.06.19, 19:45
    Zielona herbata

    Zieloną herbatę otrzymujemy z liści krzewu Camellia sinensis, które są poddane działaniu pary wodnej, a następnie suszone. Według uczonych z Indii z Uniwersytetu w Swansea nanocząsteczki, które pochodzą z tych liści mogą powstrzymywać, a nawet niszczyć komórki raka płuc. Zielona herbata posiada wiele antyoksydantów, które nie tylko chronią przed rozwojem nowotworu, ale także usprawniają metabolizm i pracę jelita grubego. Pamiętaj jednak, aby nie przesadzać z jej ilością - może podnieść ciśnienie krwi.
  • mala200333 13.06.19, 04:50
    Oby

    --
    Moje forum: KSIAZKI,MUZYKA ..i Remarque
    Jeżeli nap­rawdę nic nie można po­radzić, po co dop­ro­wadzać się do obłędu? ... Remarque

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka
Agora S.A. - wydawca portalu Gazeta.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną. Regulamin.