Dodaj do ulubionych

Gorzka czekolada

06.07.19, 20:18
gorzka, ciemna czekolada jest najzdrowsza ze wszystkich czekolad. Nie tylko dobrze smakuje i poprawia nastrój, ale działa też antynowotworowo, chroni naszą pamięć i opóźnia starzenie. Jej korzystny wpływ na zdrowie jest potwierdzony naukowo.
Ciemna czekolada ma w sobie antyoksydanty, które chronią nas przed starzeniem i chorobami związanymi z wiekiem. Im bardziej gorzka czekolada, tym więcej antyoksydantów. Ale to nie wszystko. Czekolada wpływa również pozytywnie na pamięć. Najnowsze badania pokazały, że hamuje rozwój demencji i zmniejsza ryzyko choroby Alzheimera. Czekolada jest bogata we flawonoidy czyli związki flawonowe, które zwiększają przepływ krwi w mózgu i tym samym hamuje utratę pamięci. Związki flawonowe działają przeciwzapalnie, przeciwzakrzepowo, przeciwrakowo.Te same flawonoidy obniżają też cholesterol i chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieniowania UV. Szczególnie w czasie opalania.


Ciemna czekolada ma jeszcze jedno korzystne działanie – może pomóc schudnąć. Spowalnia trawienie i wywołuje uczucie sytości, dzięki czemu później odczuwamy głód i jak ustalili naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze – zjemy o 15 proc. kalorii mniej. Poza tym po zjedzeniu większej ilości czekolady wydziela się serotonina czyli pożądany hormon szczęścia.

Oczywiście najistotniejsze jest, żeby czekolada była naprawdę gorzka. Jej zdrowotna wartość zależy od zawartości kakaowca. Dietetycy zwracają uwagę, że o gorzkiej czekoladzie możemy mówić dopiero w przypadku tych, które zawierają powyżej 70 proc. kakao. Poniżej 70 proc. będzie to jedynie mało wartościowy słodycz. Istotne jest również, żeby kupując czekoladę sprawdzać, czy w składzie nie ma syropu glukozowo-fruktozowego, o którym pisaliśmy w naTemat, który jest bardziej zdradziecki niż cukier i jest dodawany do większości produktów spożywczych – w tym również czekolady. Naukowcy oficjalnie potwierdzili, że spożywanie tego syropu prowadzi nie tylko do otyłości, ale i cukrzycy.
Edytor zaawansowany
  • jane_doe_hej 06.07.19, 20:21
    Gorzka czekolada, oprócz walorów smakowych, posiada liczne właściwości zdrowotne oraz wiele składników mineralnych oraz flawonoidów. W zależności od rodzaju, gorzka czekolada różni się procentową zawartością kakao od 70 do nawet 99%. Czekolada z zwartością 99% ziaren kakaowca jest bardzo gorzka i ciemna, a jej smaku poszukują i doceniają prawdziwi koneserzy.
    Gorzka czekolada – skład

    W gorzkiej czekoladzie w zależności od % zawartości kakao, znajdujemy wiele składników odżywczych. Stanowi dobre źródło: witaminy A, która wpływa na poprawę wzroku, witaminy D wzmacniającą kości, witamin z grupy B, które są niezbędne w procesach metabolicznych na poziomie komórkowym oraz witaminy młodości – E, która spowalnia procesy starzenia. Nie mało w gorzkiej czekoladzie ukrywa się także składników mineralnych. Już 1 kawałek czekolady dostarcza żelaza, zapobiegającego niedokrwistości i wzmacniającego organizm, wapnia, który buduje układ kostny oraz fosforu i potasu, ważnych pierwiastków, zapewniających prawidłową pracę i funkcjonowanie organizmu. Cynk i selen także wchodzi w skład gorzkiej czekolady oraz cenny magnez, który wspiera funkcjonowanie układu nerwowego.

    Niebagatelne znaczenie ma wysoka zawartość polifenoli i flawonoidów, pełniących rolę antyoksydantów. Natomiast zawartość kofeiny i teobrominy w naturalny sposób pobudza i dodaje energii. Oprócz tego, oczywiście gorzka czekolada zawiera węglowodany i tłuszcze.
    Gorzka czekolada – właściwości

    Czekolada gorzka posiada liczne właściwości lecznicze oraz wzmacniające i poprawiające funkcjonowanie organizmu. Na przestrzeni lat, wiele przeprowadzonych badań potwierdziło korzystne działanie gorzkiej czekolady na organizm człowieka. Okazuje się, że regularne spożycie gorzkiej czekolady zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby serca i układu krążenia. A to wszystko za sprawą flawonoidów, które pełnią rolę przeciwutleniaczy. Zapobiegają wielu chorobom, chronią przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, a nawet w dużym stopniu pomagają zapobiegać chorobie niedokrwiennej serca. Regulują ciśnienie tętnicze krwi, poprawiają stan naczyń krwionośnych, a także hamują proces agregacji płytek krwi. Ponadto flawonoidy przeciwdziałają utlenianiu frakcji cholesterolu LDL, a także wykazują działanie przeciwnowotworowe. Oprócz naturalnych flawonoidów, polifenole również korzystnie wpływają na pracę serca.

    Teobromina, oprócz właściwości pobudzających, działa oczyszczająco na organizm, wspiera pracę nerek oraz posiada właściwości moczopędne.

    Po zjedzeniu kawałka czekolady czujemy się szczęśliwsi, pełni energii, a to za sprawą zwiększonej produkcji serotoniny oraz działania kofeiny. Magnez i kofeina zawarte w gorzkiej czekoladzie świetnie sprawdzają się w stanach zmęczenia, kiedy narażeni jesteśmy na bardzo intensywny wysiłek, szczególnie umysłowy. Poprawia koncentrację i myślenie. Co ciekawe, gorzka czekolada świetnie wpływa na kondycję skóry oraz chroni ją przed szkodliwym promieniowaniem UV.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka