05.08.19, 16:53
Naukowcy wzięli aspartam na celownik już w 1974 r. Ostrzegali, że ten najpopularniejszy na świecie sztuczny słodzik może powodować uszkodzenia mózgu, raka wątroby i płuc, a także zaburzenia neuroendokrynologiczne. Na aspartam, zwany też Nutrasweet, trafić nietrudno. Znajduje się w tysiącach produktów na całym świecie, w tym w gumach do żucia oraz w dietetycznych napojach bezalkoholowych, oznakowanych jako "diet".

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przeprowadził więc w 2013 r. zamknięty przegląd dostępnych badań dotyczących aspartamu i stwierdził, że jest on bezpieczny. Nowe badanie, opublikowane właśnie w czasopiśmie Archives of Public Health, przeprowadzone przez naukowców z University of Sussex rzuca zupełnie nowe światło na uspokajające orzeczenie EFSA sprzed 6 lat.


--
Lubię forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
Edytor zaawansowany
  • black_jotka 05.08.19, 16:55
    Aspartam – lepiej go unikać

    Afera wokół popularnego słodzika z pewnością będzie miała ciąg dalszy, bo EFSA wobec tak poważnych zarzutów musi zająć stanowisko. Zanim się to jednak wydarzy, aspartamu najlepiej unikać. Dowodów na to, że z pewnością zdrowiu nie służy, jest już wystarczająco dużo.

    "Journal of the American Geriatrics Society" opublikowało badanie, z którego wynika, że sięganie po dietetyczne napoje gazowane ma związek z otyłością brzuszną u osób w wieku 65 lat i starszych. Niskokaloryczne substancje słodzące, jak aspartam właśnie, mogą powodować szereg zaburzeń metabolicznych.

    Choć na dzień dzisiejszy nie można jednoznacznie orzec, czy aspartam jest szkodliwy, czy też nie, warto zachować ostrożność. Dobrym podsumowaniem tego sporu na chwilę obecną może być komentarz Tima Langa, profesora University of London, który nie był zaangażowany w sporne badania.

    --
    Lubię forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
  • black_jotka 05.08.19, 16:56
    Jego zdaniem globalny problem polega na tym, że choć światowa rada zdrowotna ma na celu ograniczenie spożycia cukru, to znaczna część przemysłu spożywczego słodycz produktów zapewnia dzięki sztucznym środkom słodzącym. Zdrowa strategia zaś powinna mieć na celu ograniczanie smaku słodkiego w ogóle i zachęcanie do sięgania po mniej słodkie potrawy i napoje.

    Niezależnie od tego, które badania są prawdziwe, lepiej jednak ograniczać spożywanie produktów, które zawierają aspartam. Liczne analizy pokazują, że słodzik ten może być odpowiedzialny za rozwój nowotworów, w tym raka mózgu. Ponadto może przyczynić się do chorób otępiennych, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona, a także stwardnienia rozsianego i cukrzycy.

    --
    Lubię forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
  • black_jotka 06.08.19, 16:20
    straszne

    --
    Lubię forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka