Dodaj do ulubionych

Kapusta kiszona

06.10.19, 12:41
Kapusta kiszona to poszatkowana kapusta poddana procesowi fermentacji, zachodzącemu po zasypaniu jej solą. W wyniku fermentacji i rozkładu cukrów przez bakterie powstaje kwas mlekowy nadający kapuście charakterystyczny kwaśny smak. Kapusta kiszona to bardzo zdrowy produkt spożywczy, ponieważ bakterie kwasu mlekowego korzystnie wpływają na florę bakteryjną jelit oraz układ odpornościowy człowieka.

--
Moje forum: KSIAZKI,MUZYKA ..i Remarque
Jeżeli nap­rawdę nic nie można po­radzić, po co dop­ro­wadzać się do obłędu? ... Remarque
Edytor zaawansowany
  • mala200333 06.10.19, 12:42
    WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE KAPUSTY KISZONEJ
    Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ma za to sporo właściwości korzystnych dla zdrowia. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry.

    Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona ma również właściwości regulujące poziom glukozy we krwi, co jest przydatne w profilaktyce cukrzycy i wystąpienia zespołu metabolicznego. Ma też właściwości przeciwzapalne, korzystnie wpływa na organizm i pozwala łagodzić oraz zwalczać występujące już zmiany zapalne. W kiszonej kapuście znajdują się również przeciwutleniacze, co zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów. Witamina C występująca w kiszonej kapuście zapobiega rozwojowi szkorbutu i jest pomocna w stanach przeziębienia oraz do utrzymania prawidłowego stanu jamy ustnej i dziąseł. Kwas askorbinowy korzystnie wpływa też na stan skóry, wzmacniając produkcję kolagenu i zapewniając skórze jędrność. Obecna w kiszonej kapuście witamina A opóźnia natomiast procesy starzenia. Żelazo znajdujące się w kiszonej kapuście zapobiega pojawieniu się anemii.

    --
    Moje forum: KSIAZKI,MUZYKA ..i Remarque
    Jeżeli nap­rawdę nic nie można po­radzić, po co dop­ro­wadzać się do obłędu? ... Remarque
  • mala200333 06.10.19, 12:45
    WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE KAPUSTY KISZONEJ
    Kapusta kiszona jest niskokaloryczna, ma za to sporo właściwości korzystnych dla zdrowia. Dobrze wpływa na procesy trawienia i układ pokarmowy, wzmacnia odporność, zmniejsza poziom cholesterolu we krwi, pozytywnie wpływa na układ krążenia i serce, a dodatkowo poprawia kondycję skóry.

    Kapusta kiszona zawiera witaminę C, magnez, potas, żelazo i wapń. Z uwagi na obecność bakterii kwasu mlekowego, powstających w procesie fermentacji, jest produktem bardzo zdrowym, zalecanym w profilaktyce chorób układu pokarmowego i dla zachowania właściwej flory bakteryjnej jelit. Jest również źródłem błonnika pokarmowego, co szczególnie przydatne jest dla osób odchudzających się lub cierpiących na zaparcia. Błonnik pozwala również obniżyć poziom cholesterolu we krwi, co zapobiega rozwojowi miażdżycy i chorób serca. Kapusta kiszona ma również właściwości regulujące poziom glukozy we krwi, co jest przydatne w profilaktyce cukrzycy i wystąpienia zespołu metabolicznego. Ma też właściwości przeciwzapalne, korzystnie wpływa na organizm i pozwala łagodzić oraz zwalczać występujące już zmiany zapalne. W kiszonej kapuście znajdują się również przeciwutleniacze, co zmniejsza ryzyko pojawienia się nowotworów. Witamina C występująca w kiszonej kapuście zapobiega rozwojowi szkorbutu i jest pomocna w stanach przeziębienia oraz do utrzymania prawidłowego stanu jamy ustnej i dziąseł. Kwas askorbinowy korzystnie wpływa też na stan skóry, wzmacniając produkcję kolagenu i zapewniając skórze jędrność. Obecna w kiszonej kapuście witamina A opóźnia natomiast procesy starzenia. Żelazo znajdujące się w kiszonej kapuście zapobiega pojawieniu się anemii.



    ZASTOSOWANIA KAPUSTY KISZONEJ
    Kapusta kiszona może być spożywana na surowo, jako składnik surówek. Dobrze smakuje ze startym jabłkiem, cebulą i surową marchewką. Można także jeść ją w postaci gotowanej, na przykład jako bigos albo farsz do pierogów lub krokietów. Gotowana kapusta kiszona dobrze komponuje się z grzybami i z grochem. Z kapusty kiszonej gotuje się też pyszną i zdrową zupę, popularny w kuchni polskiej kapuśniak. Można także dodawać ją do mięs i zapiekanek oraz makaronu.

    JAK SAMODZIELNIE ZROBIĆ KISZONĄ KAPUSTĘ?
    Kapustę kiszoną bardzo łatwo jest zrobić samodzielnie, domowym sposobem. Świeżą białą kapustę kroi się w cienkie paski (szatkuje), układa kilkucentymetrowymi warstwami, a każdą z nich zasypuje się solą i mocno ugniata. Następnie należy zamknąć beczkę lub słoik. Tak przygotowany produkt zostawia się na kilkanaście dni w temperaturze 10 stopni Celsjusza. W tym czasie kapusta puszcza sok i przebiegają procesy fermentacji rozkładające cukry na kwas mlekowy.

    Niektórzy producenci dodają do kapusty kiszonej octu, by zakwasić szybciej produkt, co obniża jego wartości odżywcze. Taka kapusta będzie miała biały kolor i będzie tylko lekko kwaśna.

    DLA KOGO NIE JEST WSKAZANE JEDZENIE KAPUSTY KISZONEJ?
    Kapusta kiszona zawiera dużą ilość sodu, nie powinny więc jeść jej w nadmiarze osoby cierpiące na nadciśnienie tętnicze, osoby chorujące na nerki oraz osoby z chorobami układu naczyniowo-sercowego i z przewlekłymi chorobami układu pokarmowego – kiszona kapusta może działać drażniąco na śluzówkę żołądka. Zawartość sodu w kiszonej kapuście można zmniejszyć, płucząc ją kilkakrotnie w zimnej wodzie przed spożyciem albo obgotowując ją i następnie odlewając wodę.



    --
    Moje forum: KSIAZKI,MUZYKA ..i Remarque
    Jeżeli nap­rawdę nic nie można po­radzić, po co dop­ro­wadzać się do obłędu? ... Remarque

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka