Dodaj do ulubionych

Kwas foliowy jest witaminą, która wspomaga...

26.10.19, 20:31
Kwas foliowy jest witaminą, która wspomaga i reguluje funkcjonowanie różnych komórek organizmu, szczególnie układu nerwowego, pokarmowego oraz krwionośnego. Jego stosowanie zaleca się przede wszystkim kobietom w ciąży, gdyż zapobiega powstawaniu groźnych wad u rozwijającego się płodu.

Głównymi źródłami łatwo przyswajalnego kwasu foliowego są przede wszystkim warzywa liściaste, takie jak sałata, kapusta, szpinak, brokuły, ale także pomidory, fasola, soczewica, soja, buraki, orzechy oraz żółtko jajka. Warto je wprowadzić na stałe do naszego codziennego menu.

W latach 90-tych w USA oraz w Kanadzie rozpoczęto akcję wzbogacania produktów zbożowych w kwas foliowy, głównie w celu zabezpieczenia kobiet w ciąży przed niedoborem tej witaminy.
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka