Dodaj do ulubionych

Cholesterol – dieta Dieta przy podwyższonym pozio

22.11.19, 19:55
Cholesterol – dieta

Dieta przy podwyższonym poziomie cholesterolu powinna opierać się na warzywach, owocach, chudych mięsach, twarogach i jogurtach. Należy przy tym ograniczać produkty pochodzenia zwierzęcego, a zwłaszcza tłuste mięsa (w tym wieprzowinę), masło, śmietanę, podroby, sery, pełnotłuste mleko. Ważna jest również rezygnacja z wszelkiego rodzaju słodyczy, niezdrowych przekąsek, tłuszczów trans i dań typu fast food oraz innej przetworzonej żywności.

Warto do diety włączyć polifenole, czyli składniki, które zapobiegają utlenianiu komórek i namnażaniu wolnych rodników prowadzących do niekorzystnych zmian w komórkach i ogólnego starzenia organizmu. Ich źródłami pokarmowymi są produkty takie, jak zielona herbata, aronia, brokuły. Należy pamiętać również o korzystnych witaminach, zwłaszcza C i E.


--
Moje forum: forum.gazeta.pl/forum/f,99957,KSIAZKI_MUZYKA_i_Remarque.html
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka