kniatri1 napisał: > Dzień dobry, > > Opiszę w paru słowach co mi się przytrafiło. > Sprawa dotyczy konta kniatri@gazeta.pl. > Konto to założyłem 15-18 lat temu, jako drugie, stosowane głównie jako rejestra > cyjne (do sklepów, portali itp.). > Nie zabezpieczyłem go mocno - zaledwie jedno proste pytanie z tych ogólnie dost > ępnych, a teraz do meritum. > > Ktoś chciał przejąć moje stare i nieużywane konto na FB. > Aby to zrobić musiał uzyskać kod wysyłany na maila (kniatri@gazeta.pl). > Udało mu się to. Zmienił hasło do mojego konta mailowego po kilku/kilkunastokro > tnym strzelaniu odpowiedziami na pytanie zabezpieczające. > Po tym jak zmienił to hasło, oczywiście nie mogłem się zalogować. Zdziwiło mnie > to. Myślałem, że może to jakieś prace serwisowe. > Jednak po kilku dobrych godzinach napisałem na pomoc. Dostałem info, żeby zmien > ić hasło, po uprzednim odpowiedzeniu na pytanie sprawdzające. > Zmieniłem. > Na koncie zauważyłem, że mam powiadomienia z fejkowego fb o konieczności udowod > nienia, że ja to ja i podesłanie skanu dowodu osobistego!! > Podobna sprawa miała się z rzekomym zablokowaniem środków na paypal (gnie nigdy > nie miałem konta i żadnych środków pieniężnych). > > Sprawdziłem również wysyłane wiadomości. Tu nie byłem pewny, ale miałem wrażeni > e że brakuję ich trochę. > Ogólnie konto miałem w swoich rękach. > Wszystko byłoby dobrze, gdybym nie informował dalej Pomocy Poczty Gazety. > > W swojej naiwności poinformowałem jednak pomoc. Napisałem, że ktoś mi się włama > ł, podesłałem zrzut wysłanych wiadomości, z informacją, że prawdopodobnie ktoś > część ich usunął. > Dodam, że zmieniając hasło. Postanowiłem zwiększyć bezpieczeństwo jego odzyskiw > ania. > Dodałem spersonalizowane pytanie, na które odpowiedź mogłem znać tylko ja. > Dodałem też aktywację przez link, do pomocniczego maila (kniatri1@gazeta.pl - d > odana 1 po nazwie oryginalnego konta). > > Wydawało mi się, że sprawa zamknięta, co najwyżej dostanę odpowiedź, że z mojeg > o konta poszły jakieś maila w ostatnim czasie na dziwne strony itp. > > Nie dostałem żadnej odpowiedzi, za to na następny dzień [b]Gazeta zablokowała m > oje konto kniatri@gazeta.pl[/b]! > > Oczywiście napisałem na Pomoc. Dostałem odpowiedź ogólną i jakby nie uwzględnia > jącą całej historii mailowej, którą mam dostępną: > > [i]Witamy, > > dziękujemy za wiadomość. > > Otrzymaliśmy odpowiedź od administratora poczty. W związku z Pana zgłoszeniem, > dostęp do konta został zabezpieczony. W przypadku jeżeli Użytkownik chce odzysk > ać dostęp do konta, jedynym wyjściem w tej sytuacji jest podanie wcześniej pobr > anego z konta kodu bezpieczeństwa. > > Uprzejmie informujemy, że również po podaniu kodu bezpieczeństwa możemy udzieli > ć szczegółowych informacji.[/i] > > Oczywiście, żadnego kodu bezpieczeństwa nie pobierałem. > Ogólnie jestem bardzo niemile zaskoczony całą tą sytuacją (abstrahując już od s > amego włamu - trudno zdarzył się, to najbardziej boli działanie samego zaplecza > IT ze strony gazety). > Po 15-18 latach najwidoczniej kończę przygodę z gazeta.pl