Gość portalu: rafi napisał(a): > Gość portalu: Basia napisał(a): > > > Dla lubiących policzyć: > > Ja bardzo lubię liczyć i dlatego tak mi się jeży włos na głowie. > Dzięki za Twój głos - to świadczy, że nie jestem tak bardzo osamotniony w tym c > o robię :-) a mam niestety często takie wrażenie. > Z postów kilku osób na tym forum wnoszę, że mimo wszystkich tych myślących jest > wciąż za mało, a Walne zbliża się wielkimi krokami. > > Drobna korekta w stosunku do tego co napisałaś. Nie możemy zakładać rozliczenia > bez podzielników bez odpowiedniego zapasu. Mam doświadczenie w tej materii z g > liwickich spółdzielni i wiem, że blok opodzielnikowany ma zazwyczaj mniejsze lu > b większe różnice w stosunku do nieopodzielnikowanego. To wynika z wielu rzeczy > . Jakieś bliższe informacje mogę - jeśli będzie zainteresowanie na forum - udos > tępnić za kilka tygodni, jak pospływają mi zestawienia z tych gliwickich spółdz > ielni. > > Jeśli nie ma patologii to mamy prostą kwestię - po prostu każdy zastanawia się > ile ciepła jest mu potrzebne i nie dogrzewa powietrza za oknem ;) > Jak jest patologia (jak w przypadku naszej nieruchomości) to dopłaty/zwroty pow > odują że ludzie zaczynają robić różne rzeczy, aby zmniejszyć dopłatę, albo zwię > kszyć zwrot :-/ > * siedzenie w przysłowiowych śpiworach, > * dogrzewanie się gazem (wystąpiliśmy o zużycie gazu w naszym budynku - jest og > romne - tak na szybko przeliczając powinno wystarczyć na ogrzanie 4 mieszkań 50 > m2 gdyby była możliwość ogrzewania gazem) > * przykręcanie kaloryferów w jednym pokoju i przebywanie tylko w jednym przez z > imę (był taki post gdzieś tutaj na forum); > > Patologiczna struktura powoduje, że ilość JPKO spada co roku i w efekcie nakręc > a się spirala, bo ludzie coraz bardziej uciekają od ogrzewania przez C.O. bo wz > rasta koszt każdej jednostki. Po tegorocznych odczytach śmiem twierdzić, że law > inowo wzrośnie sprzedaż grzejników elektrycznych lub nasz budynek wyleci pewneg > o dnia w powietrze, albo po prostu zgnije za kilka lat :( > > Jakby nie było - będę to powtarzał aż do znudzenia - [b]podzielniki miały nam s > łużyć po to, aby nie musieć się interesować tym ile sąsiad będzie grzał, tylko > każdy miał płacić za siebie[/b]. Takie było tłumaczenie ZSM jakieś 10 lat temu. > Obecnie okazuje się, że musimy 'rozmawiać i przekonywać sąsiadów', aby grzali > więcej, bo inaczej grzejący będą karani. [b]Skoro system zawiódł na całej linii > to uważam, że najlogiczniej byłoby podzielniki zdjąć[/b].