Gość portalu: jobrave napisał(a): > Znów kulą w płot Lechowski. Jestem osobą wierzącą i katolikiem, formalnie, co > prawda, bo nie chodzę do kościoła, no chyba, że czasem, ale do angielskiego, te > ż > rzymsko - katolickiego, bo tam ksiądz przed wejściem do kościoła wita sie za mn > ą > i z innymi, rozmawia z wiernymi przed mszą i po mszy, doradza, pociesza, > odwiedza. Ludzie nie maja zlych, zasępionych twarzy, cieszą przyszli do > koscioła, caly tydzień czekali na tę radosną chwilą. Powtarzam jest to kosciól > rzymsko - katolicki. Tak więc jestem katolikiem, mam za sobą wszelkie sakrament > y > łącznie z ostatnim namaszczeniem (tak sie kiedys złozyło). I skoro jestem tym > katolikiem, to mam prawo krytykować coś, co sprawiło, że ja, (w przeszłosci > bardzo z Kk związany) oraz wielu innych, w tym duchownych, od tego kościoła się > oddaliło, lub wręcz dokonało apostazji. Gdyby Lechowski wraz Obiektem śledzili, > co się dzieje Kosciole katolickim, jak wiele różnych poglądów się tam ściera, > ale też współistnieje ze sobą, to być może nasze dyskusje nie przybierałyby > takiego charakteru, jak przybierają. Wiedza zaczerpnięta z pseudo - prawicowych > szmatławców, to trochę za mało. > Tak Lechowski, to jest straszne, i ja to zawsze podkreślam, giną ludzie, tylko > dlatego, że są mniejszością wyznaniową, gdyby żyli w społeczeństwie > tolerancyjnym, mogliby bez przeszkód kultywowac swoje wiarę swoje tradycje. Do > tego prowadzi fanatyzm i ciemnota. Chciałem tylko dodać, że trochę niewlaściwie > stawiasz sprawę - giną katolicy, owszem tak, ale przede wszystkim niewinni > ludzie. Jeśli giną niewinni muzułamnie, chasydzi, zielonoświątkowcy, czy > Świadkowei Jehowy, to również jest straszne. Co do ekologii - choć wiekszość > organizacji proekologicznych uwżam za przedsięwzięcia biznesowe, opanowane prze > z > cwaniakow, to jednak pracują dla nich cale zastępy niezwykle oddanych i > uczciwych luzi, dzieki ktorym los zwierząt w Polsce staje sie coraz znośniejszy > , > niestety Kościół kat. i inne wyznania, poza Islamem, religiami Dalekiego > Wschodu, judaizmem nie robią nic, by ulżyc ich doli, skończyło się chyba na św. > Franciszku z Asyżu. Od spraw ludzi sa inne organizacje: Fundacja Helsinska, > Komisja Praw Człowieka, ONZ, Amnesty International (której akurat należę i > sprawwdzę, czy cos robią w tym kierunku) i trzba tam pisac powiadamiać , > protestować, a nie śledzić postępowcow i kosmopolitów.