hanys_hans napisał: > Kuszenie katolików > > Pierwsze spotkanie majora Jerzego Borejszy z przedstawicielami środowisk > katolickich miało miejsce 20 kwietnia 1945r. w krakowskim Hotelu Francuskim. > Wzięli w nim udział Aleksander Bocheński, Stanisław Stomma, Jerzy Turowicz, > Wojciech Kętrzyński i Stanisław Kostka Rostworowski. Wojciech Kętrzyński > wspominał po latach: "Dziwny był nastrój godzin, które mnie dzieliły od tej > rozmowy. W gruncie rzeczy byłem przekonany, że skończy się ona fiaskiem, może > nawet aresztowaniem. Wreszcie były niepokojące precedensy, choć zapewne mój > niepokój powodował, że wyolbrzymiałem trochę znaczenie swojej osoby w tym > spotkaniu. Niemniej uprzedziłem najbliższych o możliwych konsekwencjach tego > kroku i bacznie przejrzałem, czy nie pozostawiam za sobą niczego, co by mogło > mnie czy kogokolwiek obciążyć". („Więź" nr 11-12 z 1967 r.) > Kętrzyński miał powody do obaw, bo niecały miesiąc wcześniej, 27 marca, > podstępnie aresztowano i wywieziono do Moskwy kierownictwo Polski Podziemnej. > Tym razem jednak cel spotkania był inny. Chodziło o uzyskanie poparcia środo- > wisk katolickich dla niektórych przynajmniej działań władz, Borejsza wysłuchał > więc swych gości, ci zaś wysłuchali Borejszy. Pierwszy krok w kierunku > porozumienia został dokonany. 3 maja miały miejsce w Krakowie demonstracje > studenckie. Przeciwko studentom użyto wojska. „W tej rozgorączkowanej > atmosferze — wspomina Kętrzyński — doszło do następnego spotkania z > Jerzym > Borejsza i znów dość gwałtownie dyskutowaliśmy na temat odpowiedzialności za > powstałystan rzeczy i tego, co może być dokonane wspólnymi siłami, by > odbudowywać kraj z ruin, a nie powiększać ich". I tym razem nie zapadły żadne > decyzje. Dokument (sprawozdanie Jerzego Borejszy), który publikujemy, dotyczy > trzeciego spotkania. Było to — jak się wydaje — ostatnie spotkanie > w tym > składzie. 2 lipca zwolniony bowiem został z więzienia Bolesław Piasecki i on > stał się głównym rozmówcą władz. Publikowany dokument przechowywany jest w VI > Oddziale Archiwum Akt Nowych (sygn.224). > > POLITYKA 49.11.990