hanys_hans napisał: > 25.V.1950 r. > > Łamanie generała > > Józef Kuropieska, wówczas generał brygady, aresztowany > został 13 maja 1950 r. Osadzono go w więzieniu Głównego > Zarządu Informacji MON. Swoje aresztowanie i śledztwo opisał we wspomnieniach > pt. !Nieprzewidziane przygody", których fragmenty drukowane były w różnych > tygodnikach, a wydanie książkowe ukazało się w 1988 r. Początkowo Kuropieskę > zamierzano włączyć do przygotowywanego procesu tzw. grupy Tatara, ale ponieważ > nie udało się go złamać, skazano go w tajnym procesie na karę śmierci. > Wyroku nie wykonano, ponieważ Kuropieska oświadczył, że gotów jest powiedzieć > całą prawdę. "W ciągu pierwszych 18 dni śledztwa — wspomina Kuropieska > 8212; spałem > jedynie 23 godziny i kwadrans. Liczyłem każdy wypoczynek z dokładnością do 5 > minut. Ostatnie cztery dni z owych osiemnastu spędziłem bez snu. Bardzo mnie to > wyczerpało, ale zachowałem się pogodnie. W następnych tygodniach (po owych 18 > dniach) spałem od 12 do 14 godzin tygodniowo — i tak przez kilkanaście > miesięcy" (s. 78-79). Wspomnienia Kuropieski można uzupełnić zachowanymi > fragmentami korespondencji jego oficerów śledczych. Nie oszczędzali się. > Pracowali po kilkanaście godzin na dobę i nie mieli czasu, by się spotkać i > wymienić uwagi. Zostawiali więc sobie notatki sprawozdawczo-instruktażowe. > 4 grudnia 1955 r. Naczelny Prokurator Wojskowy gen. bryg. Stanisław Zarakowski > wykonując telefoniczne polecenie przewodniczącego Rady Państwa Aleksandra > Zawadz- kiego przesłał mu odpisy tych notatek. Publikujemy je bez > żadnych zmian, zachowując tę pomieszaną chronologię, jaka występuje w > dokumencie. Nie udało się ustalić imion Świstka i Maja. Czesław Markiewicz był > majorem. Podobnie Jerzy Kornel. Ten ostatni, po usunięciu z Głównego Zarządu > Informacji, pracował jako szef działu kadr w Zarządzie Wojskowych Zakładów > Motoryzacyjnych. 3 grudnia 1955 r. otrzymał partyjną naganę z ostrzeżeniem za > swą działalność w GZI i za "szkodliwe gadulstwo po wyjściu z tej pracy". 3 > września 1957 r. rozczarowany do linii partii oddał legitymację PZPR. Jeśli > żyje, ma 69 lat. Generał Kuropieska został zwolniony z więzienia 10 grud- > nia 1955 r. > > Publikowany dokument przechowywany jest w VI Oddziale Akt Nowych (sygn. > 509/34). POLITYKA. 46/1990