ciupazka napisała: > Moi Rodni Podhalanie. "Po mojemu" > > Widno cłek sie dokumyntnie starzeje, bo i roz po roz nerwica go chyto. Ino > poźres, abo i posłuchos, abo cosi poślabikujes, zrazu wontrobiskiem ci ruso. A > tak po prowdzie, cy fces, cy nie fces, świata nijak nie przekopyrtnies. Ón sie > nacyniył ogromniasty i furt rośnie. W rzecy samyj rośnie, bo i jakoz, kie to co > > sie dzieje niby het daleko, ciyngiem nos sie tycy. Tako wej ta "cywilizacja > globalna", ku ftoryj cas nos wybroł. Jako zaś powiadajom: "kieś wybrany to noś > krzyze". Bez to radzi nieradzi musimy im podoleć. Podoleć dźwigajyncy ik na > casie i godnie. To koze rózne rzecy wozyć i mieć ku nim pasowne odniesiynie. > Pasowne! Jakiez óno po mojemu? No dyć uwazuje by ku ludziskom być "socjalistą", > > ku gazdówce "liberałem", zaś "konserwatystą" ku obycajności. Jak sie to do kupy > > zdo, to myśle ze cłek nicego bedzie. Moze worce sie tego uchycić? A tak po > prowdzie, to kozdy w zyciu cegosi trzymać sie powinien. Bo i kimze bedzie > cłowiek, ftory takowego postanowiynio ni mo? Na sto dusiu biydokiem i dlo sie i > > dlo ludzisk. Takowy choć i zyje i mo sie nicego, tak naprowde zycio wierutnego > nie dostompi. Tak se ta po mojemu dumom. STANISŁAW A. HODOROWICZ > > > Dobrze dumocie Krzesny ino wortało by zadbać, coby cosi kansi z tyj > dumacki było, ba jako. Trza z ludziami o tym ukwalować , ka sie ino > do, bo ludziska juz het pogłupieli słuchajęcy tego, cym ik w mass > mediach dziyń w dziyń kormiom, a skońcy sie na tym , ze bedom mieli syćko > > i syćkik głęboko w rzycisku i nie pódom na wybory wcale, ba jako. A juz > wte nic gorsego ni mogło by być, haj. > Telo.Pozdr.