ciupazka napisała: > > Moi Rodni Podhalanie > > Kómedyjo > Zaś sie nom sykuje. Jysce jedna nie przesła, ta co jom "orlenowskom" zwiom, juz > > drugo po porzondku stoji. Niby wedle porzykadła: "Cas na syćko przykroco". Dyć > moze i tak mo być. Przecie bywo, ze co inkse widzis, zaś co inkse jest. Bez to > trza zaźreć, by sie przekonać. I syćko byłoby nic, kieby ci, ftorzy w tym > syćkim siedzom, byli rzetelni. Co sie tego tycy, to takowego utwierdzynio ni > mom. Cemuz tak? Bo sie mi pokazuje, jakoby ponieftorzy zabacowali, co: "Do > sceci nie śtuka nasr.., ba śtuka śniyj wylizać". Ludziska to cujom i miast > prziklaskować, to im roz po roz śmierdzi. Ludziska cujom, "Ci" niy. Dyć zaś > moze i nie dziwota, bo swojego smrodu cłek nie cuje. Tak wej se to do rozumu > przedkładom. I choć cłek to jakosi pojmuje, to przecie "Kie cego za wiela, to > nie hasnuje". > Tak Kochani! Nie hasnuje i poniejedyn juz ani nie poziyro i poziyrać nie fce, > ba syćkik i syćko do jednego worka wruco i powiado: "Bajto!". Ni ma sie cym > radować, No dyć wse tak bywo, ze kie sie furt zbyrko i zbyrko, to sie wyzbyrko. > > Tak i ftyj mierze. Kie miast rzetelnyj gwary kómedyjo kómedyjom goni, ludziska > kómedyje cujom. I ftym cało biyda. Kwałaz Panu Bogu, ze nom, górolom, nasa > fantazyjo koze powiadać: "Choć cie biyda bije, śpiywki nie zabije". Hej! > (STANISŁAW A. HODOROWICZ ) > > Krzesny! Jo tak myślem, ze to pranie nasyk mózgów to po to, coby nom het > > obrzydzić syćko i syćkik , dopiekom nos telo, ze zodyn z nos nie podzie > > na wybory. Cosik mi sie widzi, abo mi sie ino zdaje, ze to kormiynie > nos dziyń po dniu tymi aferami mo swój cel. Ino my sie nie dejmy > het ogłupić, kie bedom wybory, trza przegnać nieftoryk roz a dobrze, ba > > jako. > Telo.Pozdr. > >