ciupazka napisała: > Moi Rodni Podhalanie - Śleboda i grzych > > Zbocmy se Kochani jako Pismo powiado. A powiado: "Na rozkaz Pana wyrosły z > gleby wszelkie drzewa miłe z wyglądu i smaczny owoc rodzące oraz drzewo życia w > > środku tego ogrodu i drzewo poznania dobra i zła", (Rdz. 2.8). > > Ozwozcie! Drzywko dobra i zła. Bez coz Pon Bóg przizwolył, by wedle dobra > urosło zło? Ano pokrony tego, ze cłeka stworzył na swojom modłe bez miyłość i > zekcioł mu dać syćkie dobra zycio. Takowym dobrem jest śleboda. Ta śleboda, > ftoro cłekowi przizwolo wybiyrać. Kie ni ma sposobności wybora ni ma i ślebody. > > Takowym to sposobem przidanym samym Bogiem momy i dobro, i momy zło. Cłek se > moze wybiyrać i tak, i tak. Moze ślebodnościom znacony krocać w zyciu jako wej > tyn gazda, ftorego kie milicyjant sie spytoł ka jedzie, zrazu odpedzioł: > > "Dyć coz ci chłopce do tego? Koń mój? Mój! Dusa moja? Moja! To i jade ka kcem." > > > Tak, Ostomiyli. Mozno choćjako. No dyć w tym choćjako worce bocyć, by drugiego > cłeka nie sponiewiyrać. Nie sponiewiyrać tymbarzyj, ze tego zła cynić w zyciu > nijakiego musu ni momy, zaś w ślebodności cynić go i het nie pasuje. > > STANISłAW A. HODOROWICZ > >