Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    • (gość portalu) Zaloguj się
    • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

    • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

    Odpowiadasz na:

    Gość portalu: karol w.  napisał: 
    
    > docq - nie rozumiem uwagi na temat czerwonego wina z czerwonych winogron.  
    > jesli chodzi ci o to, ze z czerwonych mozna uzyskac bialy sok jesli nie wyciska
    >  
    > sie wszystkich tanin, to racja.  natomiast nie mozna z bialych winogron (np. 
    > riesling) wydusic czerwonego soku.
    > 
    > co do cen, skrzynka winogron na wina (jakies 6 - 8 kg.) kosztuje 10 - 12 
    > naszych dolarow (x 2.60 na zlotowki).  ile jednak soku uzyskuje sie z takiej 
    > skrzynki - nie wiem.
    > 
    > za 20 litrowe wiadro soku w firmie magnotta winery place 50 dolarow, za lepszy 
    > gatunek (cabernet sauvignon na skorach) 75.
    > 
    > za 3.5 litra koncentratu - zwykle autralisjkiego - place 60 dolarow, nieco 
    > wiecej za lepszy gatunek jak pinot noir.
    > 
    > 
    > tak czy inaczej, jedna butelka z mojej malej piwniczki kosztuje jakies 3 
    > dolary.  dla porownania - w sklepie panstwowym (a takie glownie sa w ontario) 
    > mile i tanie portugalskie kupie za 8, australijskie shiraz/cabernet za 12, 
    > kanadyjski chardonnay za 10.  oczywiscie, to jest tylko pocztek skali cenowej.
    > 
    > wiem, ze gdybys nawet bardzo chcial nie kupisz soku w polsce, dlatego trzeba 
    > czekac na kogos kto wpadnie na ten pomysl.  jesli mozna wozic sok z hiszpanii 
    > do kanady, to latwiej i taniej przywiezc go do polski.  czas na to pracuje. 
    > 
    > 
    > uklony - karol
    

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się