Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    • (gość portalu) Zaloguj się
    • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

    • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

    Odpowiadasz na:

    holita  napisała: 
    
    > Coz, przyznam, ze nie pilam nic czerwonego z tej apelacji. Z tego co wiem, 
    > czerwone oparte sa glownie o szczep alicante, dajacy dosc przecietne rezultaty.
    >  
    > Lepsze sa wina oparte na mencia (podstawa cudownych win z DO Bierzo), a 
    > ostatnio eksperymentuje sie z odmianami lokalnymi, np. caino. 
    > 
    > Tak czy inaczej, w Ribeiro najlepiej jednak pic wina biale, sa b.rzeskie, 
    > swieze, kwiatowo-jablkowe, z wysoka kwasowoscia (jak to w Galicji). 
    > Najwazniejsze szczepy to treixadura, torrontes, palomino, godello, macabeo, 
    > loureira i albarino (najczesciej robi sie mieszanki kilku szczepow).
    > 
    > Wlasciwie jedynym dosc duzym, znanym i cenionym producentem jest Vina Mein 
    > (pilam, dla mnie ok, ale w tym typie wole jednak albarino z DO Rias Baixas). 
    > Podobno fantastyczne wino robi Emilio Rojo (ale to malenki producent, pewnie 
    > trudno to dostac, a poza tym jest drogie - ok.27-30 Euro). Penin poleca tez 
    > Vina Magnavia (dal mu 90 pkt! - co jak na Ribeiro oznacza mistrzostwo swiata), 
    > a wino kosztuje okolo 5 Euro!!! Nie pilam, ale za 5 Euro chetnie sprawdze co to
    >  
    > za wynalazek podczas najblizszej wizyty w Hiszpanii.
    > 
    > Aha, tradycyjnie Ribeiro pije sie nie w kieliszkach, tylko w bialych, 
    > porcelanowych miseczkach. Fajnie to wyglada i bardzo mnie urzeklo.
    > 
    > Pozdrawiam
    

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się