Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    • (gość portalu) Zaloguj się
    • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

    • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

    Odpowiadasz na:

    winoman  napisał: 
    
    > Gość portalu: joa  napisał(a): 
    > 
    > > Jeszcze jedna mam watpliwosc: czy aperitif to wstep do
    > posilku, czy wydarzenie 
    > > samodzielne przy ewentualnym towarzystwie malych
    > przekasek? Kiedy w takim razie
    > >  
    > > podac wodki wytrawne- pite w Polsce do sledzika przed,
    > a na Zachodzie (o ile 
    > > sie orientuje) raczej po posilku. I czy tzw. drinki
    > mozna serwowac przed 
    > > obiadem?
    > 
    > Aperitif to wstęp do posiłku, co nie oznacza konieczności
    > rezygnacji z przekąsek.  Jako aperitif zdecydowanie
    > polecałbym sherry fino, albo manzanillę, ewentualnie
    > dobrze schłodzone białe porto, najlepiej wytrawne, ale
    > takiego w Polsce jeszcze nie widziałem.  Inna, lżejsza
    > możliwość, to mocno wytrawne białe, np. chablis, almo
    > muscadet znad Loary (nie mylić z muscatem, to zupełnie
    > coś innego!!!).  Sherry ma tę przewagę, że jeśli
    > zostanie, śmiało może towarzyszyć większości zup (że z
    > uporem osła powrócę do tezy "z zupą też można").  Co do
    > wódki, to wolę się nie wypowiadać, bo mi wódka
    > zdecydowanie do niczego nie pasuje :-))  A jeśli o chodzi
    > o alkohole inne niż wino, to jest przecież forum
    > "Napoje".
    > Pozdrawiam!
    

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się