Forum Kuchnia Wino
ZMIEŃ
    • (gość portalu) Zaloguj się
    • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

    • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

    Odpowiadasz na:

    cerretalto  napisał: 
    
    > giorgio_primo  napisał: 
    > > To jest zupełnie inny problem i nie ma zwizku ze specyfiką polskiego rynk
    > u. 
    > > Mógłbym podawać dziesiątki przykładów podobnych do tego powyżej ale z 
    > > Włoch. ...i to nie tylko w enotece, ale także u producentów. Próby "nabij
    > ania 
    > w
    > >  
    > > butelkę" klienta mniej świadomego są na całym świecie. Dadatkowo można pr
    > zy 
    > > takiej okazji zastanowić się czy kupując jakieś Bolgheri albo Brunello za
    >  
    > 200&#
    > > 8364; 
    > > u producenta, z zasady nie padamy ofiarą spekulacji z udziałem mediów. Ty
    > lko 
    > > jeśli nawet tak jest, to jedynie rynek konsumencki może to zweryfikować. 
    > Jeśli 
    > > są klienci gotowi co roku kupować Messorio czy Case Basse, to nie wydaje 
    > mi 
    > > zasadne pluć na ich producentów i zarzucać im pazerność. Podobnie ma się 
    > z 
    > > detalem, skoro ktoś we Florencji jest gotów płacić dwa razy tyle co w Tyr
    > olu 
    > za
    > >  
    > > to samo wino, to jego sprawa.
    > 
    > Święta prawda :), jak cos jest z górnej pólki i do tego podaży jest mocno 
    > ograniczona, to ceny  mogą byc zupełnie dowolne :). I winnych nie ma i nie 
    > będzie. Patrz chociażby Bordeaux 2005.
    

    Nie pamiętasz hasła

    lub ?

     

    Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się