• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

shilaa  napisała: 

> [i]> Shiloo, zdecydowanie przesadzasz, choćby z uwagi na to, że wielu Neapo
> litańczyk
> > ów rozjechało się po kraju i prowadzi kanjpki w zasadzie w całych Włoszec
> h. W k
> > onsekwencji cieniutką, krucha pizzę możesz znaleźc wszędzie, od Alp po Sy
> cylię.[/i]
> 
> To jest argument, ktory do mnie w ogole nie przemawia, a raczej mnie smieszy i 
> zostalo juz wielokrotnie napisane na forum, przez rozne osoby, dlaczego. W Neap
> olu sa setki pizzaiolo, ktorzy robia slaba pizze - to, ze pizzaiolo jest Neapol
> itanczykiem jeszcze niczego nie oznacza, a juz na pewno nie gwarantuje, ze pizz
> a bedzie dobra. Ludzie probuja rozwiazac tajemnice pizzy od lat i to sie nie ud
> aje. Wiadomo, ze jednymi z kluczy do sukcesu sa ciasto, skladniki, piec i umiej
> etnosc pieczenia pizzy w piecu, ale przede wszystkim Neapol. Poza tym istnieje 
> cos, bez czego jedzenie na swiecie nie wygladaloby tak, jak wyglada - lokalny g
> ust. W jednej z pizzerii w Polsce, ktora znam pracuje Neapolitanczyk, a zamiast
>  mozzarelli dodaje sie zolty ser, bo tak je sie w Polsce. W latach kryzysu do U
> SA wyemigrowaly tlumy Neapolitanczykow, dzieki ktorym pizza stala sie popularna
>  w USA, a pozniej na swiecie, ale z biegiem czasu musieli dopasowac ja pod amer
> ykanskie gusta - stad grube ciasto i masa dodatkow. Nawet w Neapolu przez obecn
> osc baz US Army wprowadzono amerykanskie wynalazki typu pizza z frytkami. Z tyc
> h samych powodow na polnocy Wloch dodaja rukole. I mozna tak pisac o kazdej kuc
> hni na swiecie - chinszczyzna kojarzy sie na swiecie z fast foodem i kilkoma po
> trawami, ktore sa tylko w przyblizeniu interpretacja kilku chinskich dan (poza 
> tym Chiny sa jak Wlochy, co region to zupelnie inna kuchnia), przykladem jest k
> uchnia indyjska w Anglii, interpretacje sushi na calym swiecie itd.
> 
> Powtorze - i w Neapolu zdarza sie bardzo zla pizza, bardzo przecietna lub po pr
> ostu dobra, ale bez zachwytu. Ja pisze jednak caly czas o tych pizzeriach, ktor
> e od lat sa gwarancja jakosci. Nigdzie na swiecie nie zje sie tak dobrej pizzy 
> jak w tych pizzeriach, z powodow, o ktorych wyzej. Ja rozumiem, ze bedac przyzw
> yczajonym do pizzy w Polsce nawet te we Florencji, Rimini albo Udine uznaje sie
>  za bardzo dobra. Ale nie mozna wtedy mowic, jak wiekszosc Polakow po powrocie 
> z Wloch, ze jest porownywalna do tej z Neapolu albo ze jedli prawdziwa, wloska 
> pizze, bo wlasnie to jest przesada. 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się