marmit1 napisał: > esscort napisał: > > > Ale tak serio i nie wnikając w obalanie teorii: uważasz, że > człowieka > > ulepił Bóg? > > Tak, człowieka ulepił Bóg. Niestotne jest jak się to technicznie > odbyło. Codziennie mogę doświadczać, że Bóg mnie lepi dając mi różne > doświadczenia. Przemawiając przez fakty i innych ludzi pozwala mi > doświadczyć, że mnie kocha i moje życie ma sens. > > W sporze o teorię ewolucji jej prawdziwość w biologii jest mało > istotna. Przecież w biologii jest na pewno wiele teorii na temat > budowy i zachowania rozmaitych organizmów. O innych teoriach nie > pisze się w gazetach. Magnetyzm tej teorii polega na tym, że można > ją wykorzystać w podważeniu pochodzenia człowieka. Sądzi się, że > można uciąć korzeń skąd człowiek wyrósł. Taka fałszywa antropologia > uważa, że człowiek niewiele różni się od zwierzęcia. Po prostu ma > trochę więcej inteligencji niż szympans czy delfin. > > Prawda jest inna. Człowiek jest stworzony z miłości i ta prawda > nadaje sens życiu człowieka. "Uczyniłeś go niewiele mniejszym od > aniołów" mówi Psalm 8. > > Biblia nie została napisana jako prawda naukowa, tylko jako > katecheza - jaki jest Bóg i jaki jest człowiek. Dlatego "ten Żyd", > który pisał Biblię drugi raz napisał by ją tak samo. Dla nas jest to > ciągle żywe Słowo Boże o mnie i o Tobie. Zjadamy jabłko w raju, > wpadamy w niewolę w Egipcie, stamtąd wyprowadza nas Mojżesz, idziemy > po pustyni, jemy mannę, atakujemy Ziemię Obiecaną, tłuką nas > Filistyni, wpadamy w niewolę babilońską, słyszymy obietnicę o Nowym > Dawidzie, itd. To się dzieje codziennie. >