• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

krzysiom1  napisał: 

> No dobra.
> Zakwas żurkowy proszę sobie kupić to będzie prościej.
> Niestety nie wszytkie są dobre. Ja osobiscie robię zakwas bardzo rzadko a 
> najczęściej kupuję w butelkach np w Carrefurze produkcji jakiegoś gospodarstwa.
> Bierzemy wodę(na 1 butelkę zakwsu 1,5-2 l), 2-3 marchewki, 1 pietruszkę, 2-3 
> cebule, kawałek (większy) boczku WĘDZONEGO, kilka ziaren pieprzu ,kilka liści 
> laurowych, z solą trzeba uważać bo boczek jest czasami dość słony.
> Kroimy  drobno cebulę i wszystko razem gotujemy do miękkości boczku.
> Wyjmujemy boczek,marchew i pietruszkę.
> Kolejną 1 marchewkę+ pietruszkę trzemy na grubej tarce i wrzucamy do wywaru.
> Chwilę gotujemy, wlewamy zakwas z butelki+kilka ziarenek ziela angielskiego.
> Zagotowujemy i zabielamy.
> Zabielamy czyli: do miseczki wlewamy śmietanę+ 2-3 łyżki mąki, dobrze mieszamy,
>  
> wlewamy kilka łyżek gorącego wywaru, mieszamy, wlewamy do garnka i gotujemy.
> Teraz wkładamy do żurku kilka kawałków białej surowej kiełbasy, pokrojony 
> drobno wcześniej ugotowany boczek, kilka zgniecionych ząbków czosnku i dużo 
> majeranku.
> Chwilę gotujemy i gotowe!
> Smacznego
> Taki żurek do bomba kaloryczna ale jest mniam mniam.
> Opcjonalnie czasami podstawowy wywar robię dodatkowo na żeberkach.
> 
> 
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się