• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

  • Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

iod  napisała: 

> iod  napisała: 
> 
> > no niech wam będzie:
> > 
> > Babka rumowa:
> > 2 szklanki mąki
> > 1 szklanka cukru
> > 2 lużeczki proszku do pieczenia
> > 4 jajka
> > 1/3 szklanki rumu
> > 200 g masła
> >  
> > Masło rozpuścić, żółtka z cukrem utrzeć, dodac mąkę z proszkiem (przesian
> ą 
> > oczywiście), rum i masło. Na koniec ubite białka. z|amieszać. Ciasto jest
>  
> dość 
> > zwarte, ciężkie, babka super. polewa - jaką chcecie, rodzynki i orzechy d
> o 
> > środka - wedle uznania.
> 
> 
> Piec w temp. 180 stopni, elektryczny trzeba trochę nagrzać. Polecam formę 
> podłużną, bo w innych może nierówno pękać. W tej formie naciąć babkę  wzdłuż po
>  
> pierwszych 15 min, żeby równo rosło. Piecze się różnie, z termoobiegiem krócej,
>  
> normalnie trochę dłużej, myślę że ok. 40 min. Polecam drewniany patyczek do 
> szaszłyków - można nim sprawdzić po ok 35 min. czy babka juz gotowa. Smacznego

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się