Gość portalu: aaa napisał(a): > Odnośnie naszej współczesnej śmieciożywności (nie mam serca zostawić tego bez > komentarza). Otóż, popatrz na to tak, że obecnie masz do wyboru dwie opcje: > 1. Żywność wytwarzaną metodami przemysłowymi, pryskaną konserwantami itp. Jej > wartość odżywcza jest często wątpliwa, natomiast niewątpliwą zaletą jest bardzo > niska cena, możliwa do osiągnięcia dzięki owym metodom przemysłowym. > 2. Żywność wytwarzaną metodami tradycyjnymi (różnego rodzaju ekologiczne > jedzenie, organic food itp.), takimi jakie były stosowane w XIX wieku i > wcześniej. Wartość odżywcza takiego jedzenia jest wyższa, ale wyższa jest > również cena, gdyż metody dziewiętnastowieczne są po prostu wielokrotnie mniej > wydajne niż te z XXI wieku. > > Porównując z Twoim gloryfikowanym XIX wiekiem - obecnie możesz kupić żywność > XIX-wieczną za ceny takie jak wtedy (relatywnie), lub tanią śmieciożywność > (białe pieczywo, konserwy o niewielkiej zawartości mięsa w mięsie itp.) która > często utrzymuje przy życiu biedne rodziny. Jest więcej opcji - to Twoim zdanie > m > źle?