• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

• Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

tarabl.anka  napisała: 

> Z tym górnictwem to mam problem, bo nie za bardzo rozumiem zasady gospodarki ja
> kimi kierują się kompanie węglowe. W tvp dominuje narracja (rządowa), że do każ
> dej wydobytej tony węgla, a tak naprawdę do zarobków górników (państwo, czyli w
> szyscy) ileś tam dopłacamy. Dziś widziałam takie wyliczenia z podanymi kwotami 
> ile to górnicy zarabiają, ale zapamiętałam tylko, że średnia ze wszystkimi doda
> tkami to około 5-6 tys. zł. Nie wiem jak to było wyliczane, ale podali, że z 14
>  kopalni 11 przynosi straty (chyba). 
> I nie rozumiem dlaczego przynoszą straty, skoro dziś też przeczytałam, że w jak
> imś mieście w Polsce Niemcy chcą wybudować kopalnię węgla kamiennego. To jak to
>  jest? Niemcom się opłaci, a Polakom się opłaci? Wydaje mi się, że Rząd myśli o
>  kopalniach raczej jak o kolejnych małych zakładach pracy bez znaczenia, bo nie
>  przynoszą dochodów. Rząd nie myśli o rozwoju miast, w których chce zlikwidować
>  kopalnie,  nie myśli o przyszłości młodych ludzi w tych miastach. Przecież bez
>  tych miejsc pracy te miasta umrą. Co Rząd proponuje w zamian? Pracę w odległyc
> h kopalniach dla może 20 % górników? 
> A z drugiej strony Polacy kupują węgiel z Rosji, albo nawet z Chin?, bo chyba j
> est trochę tańszy, ale w rezultacie wychodzi na droższy, bo przeważnie jest gor
> szej jakości niż nasz ze Śląska. Ale na sprowadzaniu węgla z Rosji zarobi jakiś
>  biznesmen (m.in. ten podejrzewany o podsłuchy, Sowa i Przyjaciele). Tak samo j
> ak "nasze" okoliczne zakłady mięsne kupują świnki z Danii albo z jakiegoś inneg
> o kraju. To nasi rolnicy hodują za mało? Nie, z Danii jest taniej. tylko pytani
> e: dlaczego jest taniej?

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się