schlageter napisał: > Gość portalu: Berlińska napisał(a): > > > Podałam z pamięci parę z brzegu przykładów konkretnych > artykułow. O dekretach > > Bieruta i o zagrożeniu mafią ze Wschodu były na > pierwszej stronie. Popieram > > dążenia do decentralizacji i większej autonomii > regionów. RAŚ obserwuję od > > początku jego istnienia, wielokrotnie wypowiadałam się, > że Ślązacy są odrębną > > grupą etniczną i powinna ich obejmować ustawa o > mniejszościach narodowych. Nie > > widzę powodów, dla których nie mogliby korzystać z > takich samych praw jak > > mniejszość niemiecka i mieć swoich przedstawicieli w > parlamencie. Natomiast > > niepokoi mnie agresywność wystąpień Ślazaków na tym > forum, zwłaszcza z Niemiec. > > Jeszcze jedno - niektórych autorów Unser Oberschlesien > znam osobiście i nie mam > > > > nic przeciwko wyrażaniu poglądów, których na przykład > nie podzielam. Cieszę > > się, ze mamy wolność słowa! Narodowość autorów nie ma > nic do rzeczy! Chodzi mi > > o proporcje i brak artykułów, które mogłyby budować > porozumienie między > > Polakami i Niemcami. > > co zrobila polska w kierunku pojednania? to co sie dzieje > od zakonczenia wojny jest niczym innym niz obrona > polskiego interesu narodowego. kiedy podwojne nazwy > miejscowosci? kiedy niemiecki jako 2-gi urzedowy? to > przeciez standardy europejskie > > > Jeśli je przoczyłam, proszę mi je wskazać. > > Sama pochodzę z rodziny przesiedleńców z Kresów > Wschodnich i nie żywię żadnej > > niechęci do RAŚ. Uważam, ze dobrze byłoby, gdyby > Ślązacy mieli swoją > > reprezentację polityczną. Wtedy nie byłoby tak łatwo > manipulować opinią > > społeczeństwa przez telewizje publiczną - brak programu > i wizji rozwoju > > województwa śląskiego przesłaniać napuszczaniem na > górników i łamaniem > > obywatelskiej solidarności. > > Pozdrawiam > > Danuta Berlinska