Gość portalu: Berlinska napisał(a): > 1. Cytat H. Boella o ile pamiętam dobrze, przepisałam z wstępu Wilhelma > Szewczyka do pierwszego wydania Pierwszej Polski Bienka, które ukazało sie pod > koniec lat 80. Niestety zginęła mi ta książka, nie mogę sprawdzić i musze > polegać na pamieci. > 2. cytat Jana Gajdy: J. Gajda: „Dziennik Górnośląski” z 7.IV. 1849, > nr 86; cyt. > za S ł o m c z y ń s k a O., Książki z kraju J. Lompy, K. Damrota, J. Ligonia, > > Opole 1990, s. 35. > 3. G d a c j u s z A., Wybór pism. Oprac. H. Borek, J. Zaremba, Warszawa– > ; > Wrocław 1969, s. 176-177. > Polecam też Pani: S c h u m m e l J. G., Schummels Reise durch Schlesien im > Julius und August 1791, Breslau 1792, reprint: Berlin 1995. Red. W. Kunicki,. > Schummel napisał: „Górnośląski chłop nie może opowiedzieć o swojej sytuac > ji. > Gdyby mógł, wywołałoby to współczucie w duszy każdego człowieka. Zamiast tego > sięga po szklankę wódki, żeby utopić w niej swoje poczucie ucisku i poniżenia. > (...) Nie rozpoczynajmy procesu przeciwko polskim Ślązakom, gdyż przed sądem > (Richterstuhle) historii przegramy go we wszystkich instancjach", s. 354,327- > 328. > Jeśli interesuje Panią literatura dotycząca Górnego Ślaska i problematyki z > zakresu socjologii narodu, to w mojej książce (Mniejszośc niemiecka na Śląsku > Opolskim w poszukiwaniu tożsamości, Opole 1999) zamieściłam bibliografię, która > > liczy kilkaset pozycji. > Pozdrawiam > Danuta Berlinska > >