anita58 napisała: > Gość portalu: Berlinska napisał(a): > > > 1. Cytat H. Boella o ile pamiętam dobrze, przepisałam z wstępu Wilhelma > > Szewczyka do pierwszego wydania Pierwszej Polski Bienka, które ukazało sie > > pod > > koniec lat 80. Niestety zginęła mi ta książka, nie mogę sprawdzić i musze > > polegać na pamieci. > > 2. cytat Jana Gajdy: J. Gajda: „Dziennik Górnośląski” z 7.IV. > 1849, > > nr 86; cyt. > > za S ł o m c z y ń s k a O., Książki z kraju J. Lompy, K. Damrota, J. > Ligonia, > > > > Opole 1990, s. 35. > > 3. G d a c j u s z A., Wybór pism. Oprac. H. Borek, J. Zaremba, Warszawa& > #8211; > > ; > > Wrocław 1969, s. 176-177. > > Polecam też Pani: S c h u m m e l J. G., Schummels Reise durch Schlesien > im > > Julius und August 1791, Breslau 1792, reprint: Berlin 1995. Red. W. Kunick > i,. > > Schummel napisał: „Górnośląski chłop nie może opowiedzieć o swojej s > ytuac > > ji. > > Gdyby mógł, wywołałoby to współczucie w duszy każdego człowieka. Zamiast t > ego > > sięga po szklankę wódki, żeby utopić w niej swoje poczucie ucisku i poniże > nia. > > (...) Nie rozpoczynajmy procesu przeciwko polskim Ślązakom, gdyż przed sąd > em > > (Richterstuhle) historii przegramy go we wszystkich instancjach", s. 354,3 > 27- > > 328. > > Jeśli interesuje Panią literatura dotycząca Górnego Ślaska i problematyki > z > > zakresu socjologii narodu, to w mojej książce (Mniejszośc niemiecka na Ślą > sku > > Opolskim w poszukiwaniu tożsamości, Opole 1999) zamieściłam bibliografię, > która > > > > liczy kilkaset pozycji. > > Pozdrawiam > > Danuta Berlinska > > > > dziekuje bardzo > > Co do Pani ksiazki - nie zdazylam jeszcze sprawdzic w ksiegarniach w moim > miescie - gdybym jednak nie znalazla, to czy rowniez bylaby mozliwosc kupienia > w Instytucie (gdyby oczywiscie jeszcze byly)? > > pozdrawiam > Anita