aqua napisał: > Gość portalu: Berlińska napisał(a): > > > Dlatego > > zachęcam do współdziałania i budowania sojuszy z innymi organizacjami > > działajacymi na Ślasku oraz do rezygnacji z antypolskiej retoryki, nawet > jesli > > Polacy doprowadzają swoim pójściem w zaparte do szału. Niestety, obawiam s > ię, > > ze Trybunał w Strasbourgu będzie kierował sie wzgledami politycznymi i moz > e > być > > > > niekorzystny werdykt, czego nie zyczę. Dlatego pozwoliłam sobie na wskazan > ie > > pewnej drogi zgodnie z moja socjologiczna wiedzą. > > Jeszcze jedno - sądzę, że kiedy Ślazacy zostana dopuszczeni do głosu, > > dokończona zostanie reforma (proces decentralizacji jest nieuchronny - > przykład > > > > Wielkiej Brytanii), to aspiracje narodowe Ślazaków stracą na znaczeniu i b > ędą > > się cieszyć, że ich prawa zostały uznane i mogą swobodnie pielęgnować swoj > ą > > etniczną odrębność oraz współdecydować o swoim ukochanym, a dzis tak ciężk > o > > doświadczanym regionie. > > Pozdrawiam serdecznie i trzymam kciuki > > Danuta Berlinska > > Zgrabnie Pani ubrała moje myśli w garnitur przedniej marki, ale jako laik nauk > socjologicznych, a w dodatku urodzony sceptyk, mam parę pytań , a raczej prośbę > > o uściślenie. Czy w Europie powstał jakiś naród którego korzenie sięgają czasów > > późniejszych niż średniowiecze (dla ziem polskich jest to wczesne > średniowiecze). Czy może istnieć naród, który nie posiada swojej historii (nie > neguję, że historia ziemi śląskiej istnieje). Drugie zagadnienie, które wymaga > uściślenia, Ślązacy to naród czy grupa etniczna. Pragnę zauważyć, że nikt nie > neguje odrębności etnicznej Ślązaków, negowany jest natomiast pomysł by ze > Ślązaków uczynić naród. Co musi być spełnione, aby zaistniał naród śląski, bo > nie myślę, że dokona tego orzeczenie trybunału. Trzecia sprawa to dopuszczenie > Ślązaków do współdecydowania o swojej ziemi. Jak na mój gust w demokratycznym > państwie, decydowanie o regionie czy też państwie pochodzi z demokratycznych > wyborów. W przypadku Ślązaków, jak myślę, wchodziłaby w grę partycypacja > procentowa. Rodzi się tutaj pytanie co i kto może decydować o przynależności do > > narodu śląskiego: czy miejsce zamieszkania, czy posługiwanie się gwarą, czy też > > przynależność do organizacji.