phhappy napisał: > Panie Janie.Nowak.7 czy mógłbym prosić o zadania z tegoż feralnego I etapu z ma > tematyki? Jak rozumiem ma Pan dostęp do ich treści bądź jeszcze sięga do nich p > amięcią, a przynajmniej do treści osławionego zadania 12.? > Tego roku żaden z moich uczniów nie przystępował do konkursu kuratoryjnego - uc > zę dzieci i młodzież do konkursów (głównie OMG/OM) na korepetycjach - i doszły > mnie jedynie plotki o kolejnej wpadce organizatorów tego konkursu. > Ze zgrozą myślę o najbliższym czwartku i mojej uczennicy, która w ubiegłym roku > została laureatką St@sia, za rok może w I gim(VII SP) zostać finalistką OMG(OM > J), ale jednak teraz podłamać na kuratoryjnym, bo ktoś znów matematykę postrzeg > a przez biegłość w przekształceniach algebraicznych(te dopiero rozpoczyna - nie > uważam ich za niezbędne na tym etapie edukacji i wolę rozwijać umiejętność ded > ukcji, utrzymania długiego toku myślenia), szybkość klepania algorytmicznych za > dań i znania narzędzi/schematów z wyższych etapów edukacji. Ogólnie przez te ki > lka lat nauczania wyrobiłem sobie dość mało pochlebną opinie o konkursie kurato > ryjnym z matematyki jak i o organizatorach tego konkursu (dostępność do arkuszy > ,schematów rozwiązań).