jerzykrajewski7 napisał: > Drogi Panie Wyrozumiał! > > Widzę, że poświęcił Pan sporo czasu, by polemizować ze mną. > > Amerykanie interwniowali w Jugosławi, Afganistanie, Iraku i Palestynie, bo > realizuja swój plan budowy imperium, które będzie panowało nad światem. > > W sumie to atrakcyjna perspektywa - zbudowanie demokartycznego świata, którym > będą rządzili Angolosasi. Odpowiada mi. Lubie anglosaską cywilizację z jej > liberalnym prawem, różnorodną kulturą i dynamizmem. > > Nie podoba mi się jednak sposób realizacj tego planu z zabijaniem setek tysięcy > > ludzi. To jest droga na skróty. > > To ja już wolę zróżnicowany świat bez mordowania mężczyn, kobiet i dzieci, bez > uszczęśliwiania innych na siłę. > > Teraz Amerykanie szerzą demokrację, tak jak kiedyś Rosjanie komunizm - na > bagnetach swoich żołnierzy. > > A może chodzi tylko o interesy amerykańskiej gospodarki i jej koncernów, a ta > demokratyczna perspektywa to tylko frazesy. To co wyprawiaja amerykańscy > żołnierze wskazuje, że ten tok myślenia jest właściwszy. Bo cóz to ma wspólnego > > z demokratycznymi ideałami? > > Pozdrawiam > > Jerzy Krajewski