Gość portalu: MACIEJ napisał: > caerme napisał: > > > wiem ze program sie zmienia, ale jesli jakis czlowiek, powiedzmy nawet ze > > srednim wyksztalceniem nauczy sie rozwiazywac problemy czytajac rozne "mad > re > > ksiazki" itd, to takze postawiony przez dziecko z problemem "ja tego nie z > nam > > nie chce nie umie" jakos sobie poradzi, > > Niekoniecznie. > Z takim postepem jakiego dokonano w ciagu ostatnich 25 lat nigdy nie mielismy > do czynienia. > Tutaj praktycznie wszyscy maja TV kablowa ze 100 kanalami i komputer z > internetem w domu. > TV amerykanska jest inna niz europejska,nawet jak kanaly nazywaja sie tak samo. > Jest inny program. > Ogladajac kablowke w EUropie widac zycie na zwolnionych obrotach. > Jest calkiem inny dostep do wiedzy niz pokolenie temu. > Moja znajoma skarzyla sie ze nie moze pomoc swojemu synowi w szachach,bo ani > ona ani maz nie graja. > Program nauczania jest calkiem inny niz pokolenie temu,pisal o tym usatisfied. > > > , dwa juz samo stawianie sprawy ze dziecko wychodzi z zajec - i nie > > umie/potrafi rozwizac problemu jest zastanawiajace > > Bo po pierwsze: > 1-W szkole nie powinno uczyc sie slupkow > 2-Dzieci powinny miec zadawane prace domowe z rozwiazywania problemow. > > Dzieciak nie moze po wyjsciu ze szkoly zapomniec o niej i o rozwiazywaniu > problemow. > > > bo zwroc uwage ze wszystkie kraje agresywne [usa, japonia, chiny] bardzo > > niedawno dolaczyly do "cywilizowanych" krajow [usa - l.40-te-60-te] japoni > a > [40 > > - > > 60te] chiny 90-te, i albo ich historia wymagala tego by ludzie musieli umi > ec > > sie samemu doksztalcac [usa] albo wykonaly ogromny skok pokonujac ogromne > > zapoznienia a ich mentalnosc promuje osoby madre i umiejace cos [szerzej > majace > > pewna wladze]. > > Do PRACY WLASNEJ przygotowuja wlasnie myslowe prace domowe. > > > pozdr piotrek