Gość portalu: Krzysztof Homan napisał: > caerme napisał: > > > witaj, > > co do roznych ruchow z cyklu : antyglobalisci i in [jak mowiles - z urodze > nia > > mam miec to-i-tamto] - fakt cos dziwnego, > > Właśnie znalazłem taki kwiatek: > wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?wid=352957 > Brytyjski antykapitalista, który kijem do krykieta "odrąbał" głowę marmurowemu > posągowi byłej premier Margareth Thatcher, stanie przed sądem pod zarzutem > uszkodzenia własności publicznej. > Mężczyzna przyznał się do dokonanego czynu, stanowczo zaprzeczył jednak, że > złamał prawo. Tłumaczył, że dał w ten sposób - jak to ujął - "artystyczny wyraz > > swojego prawa do reagowania na złamany współcznesny świat". > "Odrąbałem głowę pani Thatcher i co do tego nie ma żadnych wątpliwości. Nie > możemy sobie jednak pozwolić na zatracenie poczucia humoru. Nie miałem innego > wyjścia, jak tylko dokonać tego aktu satyry" - argumentował podczas wstępnego > procesu Kelleher. > > Pomijam tutaj stan dochowo-intelektualny owego pana. Powinien się leczyć, rzecz > > jasna za własne pieniądze. > Dziwię się, że w konserwatywnej(?) Anglii nie mają czegoś takiego jak kolegium > ds. wykroczeń. Facet powinien zapłacić koszty naprawy i odpracować jakiś czas > na tzw. cele społeczne. A tu sąd, proces wstępny. Nie mają co robić w tej > Anglii? Leżą na pieniądzach? Jeśli tam tak postępują, to u nas pewnie państwo > nagradzać będzie za takie "artystyczne wyrazy". > > Pozdrawiam > Krzysztof Homan, nauczyciel > khoman@poczta.onet.pl