unsatisfied6 napisał: > Ta filozofia jest mocno uproszczona i raczej sprzed 100 lat . > Widzę , ze myślisz o prywatnych szkolach . Tak bynajmniej > rozumiem Twoją wypowiedź . > > Współczesne społeczeństow demokratyczne musi być dobrze > wykształcone inaczej jego decyzje wyborcze jak i monitoring > poczynań polityków nieskuteczne . > > Poza tym współczesna gospodarka potrzebuje coraz więcej inżynierów > a robotników . Im więcej myśli w produkcie tym produkt droższy > i bardziej konkurencyjny . > > Co do 750 opinii można się zgodzić ale niekoniecznie . Wszyscy > na pewno są zdania , że edukacja powinna być dobra i służyć przyszłości > ucznia . Same pieniądze rodziców o niczym nie zadecydują , jeżeli będzie > jeden program dla wszystkich szkół w Polsce . > > Co do nieomylnej ekspertyzy nauczycielskiej , też się nie zgadzam . > Nikt inny , jak nauczyciele wyszli z inicjatywą selekcji po sześciu > latach . Dziesięć lat temu słuchałem ze zgorszeniem propozycji , by zrobić > to po trzech latach . Nie wiem jakim procesom ulega w trakcie nauczania , > ale mam wrażenie , że często jakiejś dehumanizacji . Bywa zamknięty na > jakiekolwiek argumenty i silnie wierzy w swoje ( tak mu się wydaje , bo są > to ogólnopolskie ) kryteria . Uważam , że edukację powinni tworzyć głównie > ludzie dobrej woli o jakimś tam stopniu umiejętności krytycznego myślenia i > otwarci na dyskusję . Niekoniecznie muszą to być nauczyciele .