Gość portalu: Krzysztof Homan napisał: > unsatisfied6 napisał: > > > Ta filozofia jest mocno uproszczona i raczej sprzed 100 lat . > > Widzę , ze myślisz o prywatnych szkolach . Tak bynajmniej > > rozumiem Twoją wypowiedź . > > Dobrze rozumiesz. Możemy umówić się na mniej niż 100% prywatności i odpłatności > > (co ja gadam?!). > > > Współczesne społeczeństow demokratyczne musi być dobrze > > wykształcone inaczej jego decyzje wyborcze jak i monitoring > > poczynań polityków nieskuteczne . > > Musi, to na Rusi... > Wystarczy, że społeczeństwo przestanie dbać o siebie, czyli o nikogo, a zaczną > to robić indywidualni ludzie dla własnych potrzeb. > > > Poza tym współczesna gospodarka potrzebuje coraz więcej inżynierów > > a robotników . Im więcej myśli w produkcie tym produkt droższy > > i bardziej konkurencyjny . > > W takich przypadkach odpowiadam uczniom uczniom "kup se" - oczywiście > odpowiednim tonem i miną. > Dla Ciebie bez przymrużania oka - niech se ta gospodarka kupi dobrego fachowca. > > > Same pieniądze rodziców o niczym nie zadecydują , jeżeli będzie > > jeden program dla wszystkich szkół w Polsce . > > Ale zdecydowanie podniosą poziom nauczania w szkołach, wzbudzą starania o > wyniki nauczania w domach. > Po co program dla wszystkich? Wystarczą 2-3 wytyczne, a może i one są zbędne. > Wyobrażasz sobie, że płatna szkoła naucza niepotrzebnych rzeczy, a rodzice > posyłają do niej swoje dzieci i pieniądze? > > > Co do nieomylnej ekspertyzy nauczycielskiej , też się nie zgadzam . > > Nikt inny , jak nauczyciele wyszli z inicjatywą selekcji po sześciu > > latach . Dziesięć lat temu słuchałem ze zgorszeniem propozycji , by zrobić > > to po trzech latach . Nie wiem jakim procesom ulega w trakcie nauczania , > > ale mam wrażenie , że często jakiejś dehumanizacji . Bywa zamknięty na > > jakiekolwiek argumenty i silnie wierzy w swoje ( tak mu się wydaje , bo są > > to ogólnopolskie ) kryteria . Uważam , że edukację powinni tworzyć głównie > > ludzie dobrej woli o jakimś tam stopniu umiejętności krytycznego myślenia > i > > otwarci na dyskusję . Niekoniecznie muszą to być nauczyciele . > > Trochę nieczytelny ten akapit. Mógłbyś go przetłumaczyć? ;-) > > Pozdrawiam > Krzsztof Homan, nauczyciel > khoman@poczta.onet.pl