Gość portalu: pod napisał(a): > Zapraszam - zaprojektuj i wybuduj most a potem porozmawiamy. Dlaczego nie płaci > sz za przejechanie mostem jego projektantowi do końca życia? Dlaczego nie płaci > sz za każdorazowe wejście do budynku architektowi, projektantowi drzwi i projek > tantowi wnętrza? Bo to CHORE!!! Mam płacić za każdorazowe odtworzenie utworu za > który raz już zapłaciłem? Mam płacić za odtwarzanie radia w firmie skoro radio > już raz zapłaciło za prawo do publicznego odtwarzania utworu i odbija to sobie > emitując reklamy? To jest równie CHORE. Za wykonaną pracę należy się godziwe w > ynagrodzenie, ale po jej wykonaniu, a nie regularnie do końca życia. > > Tak na marginesie sugestia dla ministerstwa finansów: jeśli przedsiębiorca płac > i na ZAIKS, ZPAV, (...) to prawdopodobnie odtwarza publicznie radio i emituje r > eklamy nadawane przez to radio. Tym samym ktoś zyskuje bezpłatnie usługę reklam > ową. Trzeba to koniecznie opodatkować. Można to rozwiązać na kilka sposobów: na > jwięcej nowych urzędników będzie potrzebnych jak opodatkuje się bezpośrednio fi > rmy zlecające emisję reklam, można też dokopać domom mediowym - obracają dużą k > asą więc to stosunkowo prosty 'skok na kasę'. W minimalistycznej wersji podatek > można pobrać bezpośrednio od stacji radiowej. Tylko trzeba pamiętać żeby wprow > adzić ulgi za emisję reklam "ryba jest dobra na wszystko", "pij mleko będziesz > wielki" i "fundusze europejskie". > > Po co komu kabarety?