pieronski_hanys napisał: > > > > 1. Mówię w swoim imieniu: nie jestem Niemcem, nie jestem Czechem, nie jestem Po > lakiem, jestem Ślązakiem > 2. chcę, żeby Ślązacy (Górnoślązacy) byli wpisani na listę mniejszości etniczny > ch, a dialekt górnośląski na listę języków regionalnych w Ustawie o mniejszości > ach narodowych i etnicznych oraz o języku regionalnym. Chcę, żeby państwo, któr > ego jestem obywatelem (III Rzeczpospolita Polska) dbało o moją tożsamość kultur > ową, bym mógł poczuć, że Polska to też moja ojczyzna. Brak ww. wpisów w ustawie > świadczy o tym, że czuję jakbym był nielegalny i niechciany we własnym kraju. > Śląsko-polskie tablice byłby dopełnieniem tego zapisu. Do tego dochodzi edukacj > a regionalna nt. historii Śląska w woj. śląskim, opolskim i dolnośląskim (m. in > . po to, by mieszkańcy Śląska Cieszyńskiego - w tym Bielska-Białej - przestali > pisać, że nie mieszkają na Górnym Śląsku - to wynika z braku znajomości podstaw > owych faktów geograficznych nt. Śląska) > 3. kodyfikacja opracowana przez PLS, Dangę i prof. Tambor uwzględnia różne form > y mowy śląskiej, była konsultowana z środowiskami cieszyńskimi, > 4. To, że kodyfikacja nie została uznana przez rząd III RP świadczy o dalszym p > ogłębianiu dyskryminacji śląskiej tożsamości etnicznej. > > >