• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

• Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: megalomania  napisał(a): 

> [b]1. samolot wazy 100 Ton=ciag 3*88.5Mkn=265.5Mkn dla TU154 2. samolot wazy 30
> 0 Ton=ciag 4*89.7Mkn=358.8Mkn dla Boeninga 747 niech mi p. wytlumaczy po swojem
> u jak to jest mozliwe, ze samolot o wadze 300 ton ma 10-cio lepsze osiagi niz T
> U.., ktory jest 3 razy lzejszy? prosze bardzo.....,[/b] Po pierwsze dla precyzj
> i należałoby porównać TU154m z boeningiem średniego zasięgu czyli 737. TU154 ma
>  siłę ciągu 3 × 103 kN = 303 kN (kilo niutonów - jednostki [b]Mkn[/b] nie są mi
>  znane i nie wiem co oznaczają) z masą maksymalną 102 ton. Boening np 737-800 m
> a siłę ciągu 2 × 26.400 lbs = 52.800 lbs = 235 kN przy masie maksymalnej ok. 80
>  ton. czyli 303/102=2,97kN/t  > 235/80/=2,94kN/t. Ta proporcja jest bardzie
> j korzystna dla tutki.
> [b]to sowieci padli na twarz!=nawet MIG21=padl ![/b] Przecież to historyczna konstrukcja z lat '50 zastapiona przez inne modele  free.of.pl/f/falconsite/porownanie.html
> pl.wikipedia.org/wiki/MiG-35
> pl.wikipedia.org/wiki/Su-34
> pl.wikipedia.org/wiki/Su-47
> Nie jestem ekspertem lotniczym ale pewne parametry potrafię porównać. Żeby ocen
> ić poprawnie dwa "produkty" trzeba uwzględnić wszystkie parametry a nie tylko w
> ybrane, którymi chce się udowodnić wyższość jednego nad drugim. Skoro produkt w
> ytwarzany był przez 40 lat to widocznie coś za tym przemawiało, ze nie zaniecha
> no jego produkcji. Z ogólnodostępnych informacji wynika, że mankamentem TU154 j
> est hałas jego silników i to zadecydowało, że jego  eksploatacja zmierza ku koń
> cowi. Zdaniem fachowców atutem TU154 była mocna konstrukcja dolnej części kadłu
> ba dzięki czemu wyląduje on tam, gdzie inne samoloty nie podejmą nawet próby. U
> waga co do ekonomii: Rosjanie stosowali te same "chwyty" co najwięksi światowi 
> producenci samolotów.    

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się