nannek napisał: > > No to dawaj, dawaj te setki przykładów. Pamiętam jeszcze dosyć dobrze tam > te cza > > sy i chętnie skonfrontuję twoje informacje z tym co wiem. > > Podałem ekstremalny przykład samochodu był dużo droższy.... > A może podamy cena ogrzewania GAZU, MLEKA, CHLEBA, RYB, USŁUG ITD. > To na co tylko stać większość 80%? > > Ale można było zaoszczędzić na niego wielokrotnie szybciej. > (I KUPOWANO ICH WIELOKROTNIE WIĘCEJ) > Liczy się to co ci zostaje w kieszeni i ile możesz odłożyć. > A tu różnica jest kolosalna. > > > Hmmm jak w takim razie wytłumaczyć tajemniczy fakt, że w roku 1980 zareje > strowa > > nych było w Polsce 2,4 mln samochodów osobowych a w roku 2009 - 16,5 mln > :) ? > Hm od 1980 do 1990 było jeszcze 10 lat > A to ze dziś jest sporo więcej gratów już wytłumaczyłem... > Patrz wcześniej. > > > > A serio, 100 tys. zł - tego rzędu w każdym razie - to cena URZĘDOWA noweg > o samo > > chodu osobowego w tamtych czasach. Za tyle można było kupić samochód na p > odstaw > > ie talonu, jaki komunistyczna władza w swej niezmierzonej dobroci raczyła > przyz > > nawać szczególnie zasłużonym i potrzebnym członkom społeczeństwa. Realna, > RYNKO > > WA cena samochodu np. na giełdzie, była około 10-20 razy wyższa. > > Nie cena komercyjna wynosiła 160tys zł nie kłam bo to bardzo brzydko. > Czyli było 2,4mln zasłużonych rodzin średnio po 4,4osoby w rodzinie ? > Ie to będzie? 30% zasłużonych tak? > Talony były losowane. > > > speedy13 napisał: > >fakt, że w roku 1980 zarejestrowa > > nych było w Polsce 2,4 mln samochodów osobowych > > > Owszem w 1980 nie było bezrobocia (a nawet przeciwnie, brakowało pracowni > ków), > > wszyscy mieli pracę i mnóstwo pieniędzy. Tylko te pieniądze nie były wiel > e wart > > e, gdyż wobec braków na rynku niewiele można było za nie kupić. > > Można było utrzymać rodzinę 5 osobową bez problemu, wykształcić dzieci, pojecha > ć razem na wakacje. > Dziś jest to nierealne dla 90%. > A kupić można było wiele wiele razy więcej jak dziś. > > Dziś kupić można wszystko tylko za co? > W Polsce w sklepach masz dziś większy wybór jak na zachodzie (oni starają się s > przedawać swoje). > I co komu z tego? > > > > [i]> No dobra, to trzymając się twojego przykładu z samochodem, skoro wszys > cy zarabiali 5 tys. zł. a samochód kosztował 100 tys. > - to jest odpowiednik 20 pensji. Skoro teraz wszyscy zarabiają 1,5 tys. to 20 p > ensji = 30 tys. zł. Sprawdziłem na szybko na jakimś > portalu auto-moto rel="nofollow">www.motonews.pl/auta-nowe/nowy-fiat-panda. > html nowy Fiat Panda w najtańszej wersji kosztuje niecałe 27 tys. zł > => taniej niż w 1980 (i bez talonu!):) . [/i] > > Policz ile zostaje ci w kieszeni a nie ile zarabiasz he he, tak jak liczy bank > dając ci pożyczkę.. > Jak chcesz odkładać a z czego będziesz żył. > > > Dziś 200zł wtedy 4000zł > > I jak teraz sytuacja wygląda. > > WTEDY > 100tys to 25 miesięcy odkładania po 4tys > > DZIŚ > 30TYS to 150 miesięcy odkładania po 200zł > > [b]KOSMOS 6X dłużej [/b] > > Dodaj do tego ze większość dziś nie jest w stanie odłożyć ani złotówki,ponad 80 > % rodzin > Oraz to ze jest 12% bezrobotnych. > > >