• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

• Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

speedy13  napisał: 

> Hej
> 
> nannek  napisał: 
> 
> > 
> > Nie cena komercyjna wynosiła 160tys zł nie kłam bo to bardzo brzydko.
> 
> Faktycznie, pomyliłem się. W roku 1980 przebicie ceny giełdowej nad urzędową by
> ło znacznie mniejsze w granicach około 2x. Przepraszam.
> 
> > Czyli było 2,4mln zasłużonych rodzin średnio po 4,4osoby w rodzinie ? 
> 
> Jak by ci tu powiedzieć :) w 1980 Polska Zjednoczona Partia Robotnicza liczyła 
> około 3 mln członków :).
> Oczywiście nie znaczy to że talony na samochód przysługiwały tylko członkom PZP
> R. Dostawali je np. obligatoryjnie wiejscy lekarze i weterynarze. Ale także np.
>  kadra kierownicza - a już na szczeblu dyrektora przedsiębiorstwa praktycznie w
> szyscy kierownicy należeli do PZPR. 
> 
> > Talony były losowane.
> 
> Nie było jasnych reguł nigdy, o ile wiem. Wspomnianym lekarzom talon przysługiw
> ał raz na 4 lata. Często dyrektor przedsiębiorstwa dostawał pewną pulę talonów,
>  którą dzielił wg własnego uznania. Mogło to mieć i formę losowania wśród załog
> i, jak najbardziej. 
> 
> > 
> > 
> > Można było utrzymać rodzinę 5 osobową bez problemu, wykształcić dzieci, p
> ojecha
> > ć razem na wakacje.
> 
> To zależy, jak zdefiniujemy sobie pojęcie "utrzymać bez problemów". Np. czy kon
> ieczność poświęcenia średnio 2-3 godzin dziennie na zakup artykułów spożywczych
>  to jest problem, czy nie? Czy konieczność stania 2 tygodnie w kolejce pod skle
> pem po meble lub sprzęt AGD/RTV uznamy za problem? 
> 
> To właśnie miałem na myśli, pisząc że pieniądze nie były wiele warte. Bo towary
> , jakie można było za nie kupić, były trudno dostępne. Zaś w stosunku do kursu 
> dolara zarobki były tak małe, że kupno towarów zagranicznych w rodzaju wspomnia
> nego RTV/AGD było poza zasięgiem przeciętnego pracownika. 
> 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się