• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

• Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: tomek  napisał(a): 

>  Już tu ktoś pisał o kwestii stylu, komentując pokraczną składnię p. nannka i j
> ego wyjatkowe niechlujstwo w formułowaniu tzw "argumentów".
> Ale styl to dla mnie pikuś w porównaniu z kwestią smaku. 
> Mnie tam nie śmieszy żadne zabójstwo .
> Ani tych kilkunastu tysięcy górników i innych śląskich robotników wywiezionych 
> , więzionych i pomordowanych w czasach Bieruta. Ani tych około 100 zastrzelonyc
> h robotników z Cegielskiego i innych zakładów Poznania w 1956, ani tych z Wybrz
> eża w 1970 za Gomułki, ani tych z Katowic czy Lubina za Jaruzela. Ani innych, z
> amordowanych skrytobójczo ani jawnie. Skoro wątek jest o Gierku, to trzeba mu o
> ddać sprawiedliwość, że on akurat się specjalnie krwią nie ubabrał. Może dlateg
> o został wypieprzony przez własnych towarzyszy.
> Nie śmieszy mnie też uwięzienie tysiecy odwaznych, ani sterroryzowanie milionów
>  mniej odwaznych.
> A jeszcze dochodzi dodatkowy niesmak wobec hipokryzji. Jeszcze żaden z piewców 
> polskiej komuny nie odpowiedział mi szczerze na takie proste pytania:
> 1.) Dlaczego ich partia nazywała się ROBOTNICZA? Czy dlatego, że jej ofiarami b
> yli głównie robotnicy? Czy dlatego ze zajmowała się wku...aniem robotników nisk
> imi płacami i podwyszkami cen żarcia? Czy dlatego, że ze strajkami i buntem prz
> eciwko PZPR występowali robotnicy i praktycznie NIKT inny?
> 2.) O co ci poskomuniści własciwie maja pretensje do obecnej rzeczywistości? Cz
> y o konkurencję w dostępie do władzy? Czy o to, że robotnicy nie podejmują walk
> i z ich konkurentami ,z równym zapałem jak kiedyś z komuną ? Czy o to że strzel
> anie do strajkujących ludzi przestało być modne w Europie?
> 3.) A właściwie to do kogo kierują te swoje dzikie pretensje, o tą wielopartyjn
> ą demokrację, wolne wybory, prywatną własnośc i kapitalizm ? Czy przy poparciu 
> wojska , czołgów i straszenia Rusem nie narzucili SWOICH warunków? Czy pana Gie
> rka, albo Jaruzela z żoną zabito jak małżenstwo Causescu, albo jak górników z W
> ujka? Czy komuniści dostali 10 lat zakazu funkcji państwowych jak w Czechach? C
> zy tow. Jaruzelski nie był w latach 1989 1990 prezydentem? Czy tow.Kiszczak nie
>  był szefem MSW w tym czasie? Czy towarzysz Balcerowicz z PZPRu nie był ministr
> em finansów w latach 1989-1991 i nie płodził nowych przepisów finansowych pod d
> yktando innych towarzyszy? Czy nie wcisnęli go w  latach 1997-2000r nawet do rz
> ądu "solidarnościowego" AWSu, oczywiście za ministra finansów? Czy podzielili z
> akłady, PGRy i  majątek państwowy na równe kupony dla wszystkich jak  Klaus w C
> zechach? Nie, podzielili głownie między siebie, a potem sprzedali tym kapitalis
> tom, na których teraz plują.
> Czy nie rządzili 2 pełne kadencje ? Czy tow. Kwaśniewski nie był 10 lat prezyde
> ntem i nie wetował co chciał?
> Ich wieczny sojusznik PSL nie rządzi nawet teraz. Nawet jeśli sam nic nie wymyś
> li, to może blokować wszelkie zmiany i robi to?
> To o co te pretensje do solidaruchów i do kapitalistów? Trzeba qrwa nie miec od
> robiny wstydu.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się