• (gość portalu) Zaloguj się
  • Na podany adres zostanie wysłany e-mail potwierdzający a następnie dalsze powiadomienia

• Wysłany przez Ciebie post może pojawić się z opóźnieniem do kilku minut.

Odpowiadasz na:

Gość portalu: kowianeczka  napisał(a): 

> Gość portalu: moniczka napisał(a):
> > Sprawę w ogóle wywraca się do góry nogami. Niby dlaczego chcąc zatrudnić 
> kogoś
> > do sprzątania raz w tygodniu albo do przekopania ogródka miałąbym się baw
> ić w
> > legalne zatudnianie, zgłoszenia do zusu, odpowadzanie podatków i bawienie
>  się w
> > urlopy. To usługa jak każda inna i jeśli pani sprzątająca chce zarabiać l
> egalni
> > e
> 
> O nie kochana, jak nie chcesz się bawić w legalne zatrudnianie, ZUS-y i podatki
> , to masz wyjście - korzystać z usług firm sprzątających. Takowe istnieją, więc
>  masz taką możliwość. Ale ty wybierasz działanie sprzeczne z prawem, czyli niel
> egalne zatrudnianie kobiet, bo chcesz by cię to taniej wyniosło. Tłumaczenie po
> dobne do tego: po co mam kupować markową odzież w sklepie i płacić więcej, jak 
> mogę kupić oryginalną, ale pochodzącą z kradzieży odzież na bazarze po tańszej 
> cenie. 
> 
> > To usługa jak każda inna i jeśli pani sprzątająca chce zarabiać legalni
> > e
> > i mieć opiekę socjalną nikt jej nie broni założyć działalności gospodarcz
> ej. A
> > ja prowadzę dom a nie firmę.
> 
> Przecież istnieją panie które mają zarejestrowaną działalność gospodarczą, ale 
> ty takich nie chcesz, bo wolisz taniej na czarno. To twój problem. Jakby ta two
> ja kobieta od sprzątania zaczęła oficjalnie prowadzić firmę sprzątającą, to by 
> za godzinę od ciebie wzięła 20 zł, a nie 10. Więc pewnie byś z niej zrezygnował
> a i znalazła sobie inną na czarno za 10 zł. 
> 
> > Tak samo nie zatrudniam na umowę o prace kominiarza co mi raz w roku prze
> gląda
> > kominy, krawcowej co mi skraca spódnice, ekipy remontowej itp. Wszyscy ci
> > ludzie sami mają założoną działalność gosp. I regulują swoje zobowiązania
> .
> 
> Skoro korzystasz z usług firm kominiarskich i krawieckich, to dlaczego nie korz
> ystasz z usług firm sprzątających? Przecież takowe istnieją. A ty wybierasz łam
> anie prawa, bo taniej. Kominiarz przychodzi raz w roku, ale pani do sprzątania 
> przychodzi kilka razy w tygodniu. Gdyby kominiarz też przychodził kilka razy w 
> tygodniu, to pewnie też być zrezygnowała z usług firmy kominiarskiej i zatrudni
> ała kominiarza na czarno, bo o wiele taniej by cię to wyniosło. 
> 
> Tak więc koleżanko, masz wybór, bo istnieją firmy sprzątające, z których usług 
> możesz korzystać, ale ty nie chcesz, bo wybierasz nielegalne zatrudnianie kobie
> t po tańszej cenie. Nie zwalaj winy na innych, bo to twój nieetyczny wybór. 

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się