Gość portalu: kowianeczka napisał(a): > Gość portalu: moniczka napisał(a): > > Sprawę w ogóle wywraca się do góry nogami. Niby dlaczego chcąc zatrudnić > kogoś > > do sprzątania raz w tygodniu albo do przekopania ogródka miałąbym się baw > ić w > > legalne zatudnianie, zgłoszenia do zusu, odpowadzanie podatków i bawienie > się w > > urlopy. To usługa jak każda inna i jeśli pani sprzątająca chce zarabiać l > egalni > > e > > O nie kochana, jak nie chcesz się bawić w legalne zatrudnianie, ZUS-y i podatki > , to masz wyjście - korzystać z usług firm sprzątających. Takowe istnieją, więc > masz taką możliwość. Ale ty wybierasz działanie sprzeczne z prawem, czyli niel > egalne zatrudnianie kobiet, bo chcesz by cię to taniej wyniosło. Tłumaczenie po > dobne do tego: po co mam kupować markową odzież w sklepie i płacić więcej, jak > mogę kupić oryginalną, ale pochodzącą z kradzieży odzież na bazarze po tańszej > cenie. > > > To usługa jak każda inna i jeśli pani sprzątająca chce zarabiać legalni > > e > > i mieć opiekę socjalną nikt jej nie broni założyć działalności gospodarcz > ej. A > > ja prowadzę dom a nie firmę. > > Przecież istnieją panie które mają zarejestrowaną działalność gospodarczą, ale > ty takich nie chcesz, bo wolisz taniej na czarno. To twój problem. Jakby ta two > ja kobieta od sprzątania zaczęła oficjalnie prowadzić firmę sprzątającą, to by > za godzinę od ciebie wzięła 20 zł, a nie 10. Więc pewnie byś z niej zrezygnował > a i znalazła sobie inną na czarno za 10 zł. > > > Tak samo nie zatrudniam na umowę o prace kominiarza co mi raz w roku prze > gląda > > kominy, krawcowej co mi skraca spódnice, ekipy remontowej itp. Wszyscy ci > > ludzie sami mają założoną działalność gosp. I regulują swoje zobowiązania > . > > Skoro korzystasz z usług firm kominiarskich i krawieckich, to dlaczego nie korz > ystasz z usług firm sprzątających? Przecież takowe istnieją. A ty wybierasz łam > anie prawa, bo taniej. Kominiarz przychodzi raz w roku, ale pani do sprzątania > przychodzi kilka razy w tygodniu. Gdyby kominiarz też przychodził kilka razy w > tygodniu, to pewnie też być zrezygnowała z usług firmy kominiarskiej i zatrudni > ała kominiarza na czarno, bo o wiele taniej by cię to wyniosło. > > Tak więc koleżanko, masz wybór, bo istnieją firmy sprzątające, z których usług > możesz korzystać, ale ty nie chcesz, bo wybierasz nielegalne zatrudnianie kobie > t po tańszej cenie. Nie zwalaj winy na innych, bo to twój nieetyczny wybór.